Dagblad van het Noorden op het web

WAS 'T WAT?

Törf voert je mee naar andere tijden

In het dorpshuis van het wierdendorp Stitswerd liet de Groninger folkgroep Törf gistermiddag oude tijden herleven. Onder de bezielende aanvoering van zanger en verteller Henk Scholte voerde het zes-tal de uitverkochte zaal mee op een reis vol verrassende wendingen met als uitgangspunt de Groninger traditie waarvoor Törf zich al dertig jaar hardmaakt. Verhalen over de liefde, Woody Guthrie, de Spaanse belegering en de vermeende roots van Clint Eastwood (Oosterbos) in Onstwedde. We peilden de meningen van drie bezoekers.

Geert Liewes (43) uit Stitswerd, productiemedewerker garnalenleverancier
"Ik vind het heel goed. Wat ik vooral mooi vind is die Grunneger toal. En ik houd ook van die muziek, folk. Ook als die volksmuziek uit Ierland of Schotland komt. Daarbij is die accordeon ook zo belangrijk, die kan zowel treurig als vrolijk klinken. Die teksten zijn uit het leven gegrepen, heel herkenbaar. De vorige keer dat Törf hier optrad, vijf jaar geleden, ben ik ook geweest. Ik kan me bij deze muziek heerlijk ontspannen. Met de ogen dicht laat ik me meevoeren."

Hillie de Vries (69) uit Bedum
"Het is zo lekker ongedwongen en dat vind ik heel leuk. Het is gezellig en knus, geen hoogdravend gedoe. Het zijn ook gewone mensen, puur. De nummers worden ook zo mooi aan elkaar gepraat. En dan die accordeon, viool en doedelzak, prachtig. Wat me het meeste is bijgebleven tot nu toe is dat samen zingen. ja, natuurlijk zong ik ook mee! Ik kan het Gronings redelijk goed verstaan, al ben ik een Friezin. Dat dialect moet ook in ere worden gehouden, net als de Friese taal."

Koos Cleveringa (50) uit Loppersum, taxichauffeur
"Ik vind het geweldig. Het is heel mooi dat enthousiasme te zien waarmee wordt gespeeld. Die Henk Scholte is een meeslepende persoonlijkheid, hij voert je mee naar andere tijden. Met zijn project Winterliederen heeft hij me hiervoor warm gemaakt. Ik kende Törf wel, maar had de groep nog nooit zien optreden. Het overtreft mijn verwachtingen. Ik ga ook graag naar dit soort gelegenheden voor kleine, intieme concerten. Dat heeft iets gemoedelijks en je kan er nog een praatje maken met de muzikanten."

terug naar Törf

Deze pagina is bijgewerkt op