Dagblad van het Noorden op het web

ACHTERGROND • WESTERKWARTIERS KLINKT ROND CAFÉ EISSESHOF IN NIEHOVE

'Last van muuzen en oksters?
Nem dichters ien e tuun!'

De taal van het Westerkwartier klinkt zondagmiddag 1 juni in alle toonaarden in de tuin van het monumentale café Eisseshof op de wierde van Niehove. Voor de eerste keer wordt daar een literaire middag gehouden in het dialect van de streek. "Wij willen het Westerkwartiers dichter bij de mensen brengen", zegt Wobbe Cazemier van de Stichting Regiotheater Niehove.

Door Bouwe van Norden

De club van Cazemier zet al geruime tijd allerlei activiteiten - van optredens van bands tot toneelvoorstellingen - op touw in en rond het café Eisseshof om het voortbestaan van deze sfeervolle ontmoetingsplek zeker te stellen. De culturele pretjes trekken publiek en zorgen er zo mede voor dat de uitbaters van de oude kroeg voldoende omzet draaien om het hoofd boven water te houden.
Cazemier heeft zin in de sessie met literaire talenten uit het Westerkwartier: "Het dialect van de regio vind ik prachtig. Ik heb er veel vertrouwen in dat het een leuke middag wordt, al vind ik het ook spannend. Bij de organisatie werken wij overigens samen met de Stichting Mien Westerkwartier, die meer bekendheid wil geven aan de taal en cultuur van dit gebied."
In totaal treden in de tuin van café Eisseshof vier taalkunstenaars aan, onder wie de in Zevenhuizen opgegroeide Tonko Ufkes. Hij heeft enkele verhalen- en dichtbundels op zijn naam' staan (onder meer Fien Zilverglaas, 2007 en Wotterwaarf, 1999). Ufkes is ook actief als historicus en schrijft in deze krant en Toal en Taiken.
Melle Hylkema uit Marum, die debuteerde met de verhalenbundel Vogeldood (2005), boeit het publiek door zijn teksten erg beeldend te brengen. Zijn jeugd is vaak het onderwerp en de teneur is nogal eens macaber. Willem Tjebbe Oostenbrink komt vanuit Grijpskerk naar Niehove. Hij schrijft gedichten en liedjes in het Westerkwartiers. Tijdens de laatste Schriefwedstried veroverde hij een tweede plaats. Zijn optreden in Niehove wordt zijn debuut.
De bij Lutjegast geboren Geert Zijlstra, die nu in Pieterzijl woont, zorgt voor een muzikaal intermezzo. Hij zingt eigen liedjes in het Westerkwartiers, maar heeft ook werk van de befaamde Jelte Dijkstra en Reinder Willem Hiemstra op muziek gezet. De woordkunstenaar begeleidt zichzelf op gitaar. Hij verzon bovendien een wervende kreet voor de middag in de Eisseshof. 'Last van muuzen en oksters? Nem dichters ien e tuun!'

De dichtersmiddag in Niehove begint zondag 1 juni om 15.00 uur. De entree is gratis. Meer informatie is te vinden op www.mienwesterkwartier.nl.

terug naar Geert Zijlstra

Deze pagina is bijgewerkt op