Dagblad van het Noorden op het web

Polonaise op Stroatklinkersfestival

Door Stephan Gbel

HARKSTEDE . Ze stonden bijna op de Hoofdstraat, de honderden bezoekers van het Stroatklinkersfestival in Harkstede. 't Kon ook niet stuk met het jaarlijkse muziekspektakel: een prachtige zonsondergang, een volle maan en hartverwarmende muziek van regionale artiesten.
"Gooi d'r maar wat in, ik zing alles", roept Jan Ottens in de microfoon tegen zijn geluidsman. Een paar deuntjes klinken. De Vlieger!, kondigt de Groningse vertolker van het levenslied het volgende nummer aan en schakelt over op onvervalst Amsterdams dialect. Het publiek deint mee: vooraan op de dansvloer voor het podium, dan via de witte en grijze hoofden op de zitplekken voor ouderen naar de honderden die tussen de eet- en drinktentjes staan. Het Stroatklinkersfestival op z'n best: sfeer zonder datje er ook maar n cent entree voor betaalt.
Je kunt over de hoofden lopen, zo vol staat zaterdagavond het plein voor discotheek Two Brothers. Eerst zingt Janneke de Roo, dan laten De Stroatklinkers zelf zich van hun beste kant zien en spelen nummers van onder meer Creedence Clearwater Revival, Johnny Cash en eigen Groningstalig werk, bijvoorbeeld Noar de pomp waarin accordeonist Henk Bloupot schittert als leadzanger.
Na dit laatste nummer is het publiek er klaar voor: "Lucas en Gea staan al aan de bar", roept zanger Bob Heidema van de Stroatklinkers. Het publiek joelt als Lucas en Gea het podium betreden, waarbij Gea in het eerste nummer nogal wegvalt door een microfoon met te lage batterijspanning. Bij de oude toppers En steeds weer huil je en Ik zal dansen op je bruiloft zingt het publiek mee.
Jan Ottens gaat daarna in n keer door met meebrullers van Hazes, Borsato en Frans Bauer.
Na zoveel zanggeweld heeft Herman Lambeck de zware taak de kroon op de avond te plaatsen. De zanger uit Schildwolde heeft daar geen enkele moeite mee, want hij zingt voor het eerst op het podium zijn nieuwe single. Bij Maak me gek krijgt ook hij het voor elkaar: polonaise op het plein en Harkstede geniet met volle teugen. (DvhN)

terug naar Stroatklinkers

Deze pagina is bijgewerkt op