Dagblad van het Noorden op het web

Streektaal

Mien wad, mien stilte:
Wia Buze in topvorm

De nieuwe cd van de Grunneger zangeres Wia Buze (39), Mien Wad, mien stilte, is misschien wel de meest indrukwekkende die zij tot dusver maakte met haar vaste producer / arrangeur Jur Eckhardt uit Eelde. "De mooiste? Ik zou bijna zeggen van ja. Ik bin der hail wies mit", erkent Buze desgevraagd. De inwoonster van Termunten zag - zoals we van haar gewend zijn - kans vijftien Groningstalige nummers met haar dijk van een stem krachtig, helder en loepzuiver op haar achtste spaigelploatje te zetten.
De variatie op het vorige week in Hoogezand gepresenteerde album is groot. Van het gevoelige Dylan-nummer To Make You Feel My Love (door Alex Vissering vertaald als Ik Mag Die Aibels Geern) tot Op Eemshoavendiek (een door Harry Niehof geschreven liedje met een popsfeer). En van het luchtige zigeunerdeuntje Sleurhut (tekst Fransien Kuiper), het gezellige Wat n weer (over onder meer bij een barbecue dwarsliggende weergoden) tot het titelnummer Mien wad, mien stilte (tekst Sim Noordhof), een ingetogen lofzang op de schoonheid van Groningen. Zelfs countryklanken ontbreken niet op de cd.
Dat het schijfje professioneel is gemaakt, wordt al bij de eerste tonen duidelijk. De stem van Buze, het spel van de muzikanten, de teksten, de opnames en de arrangementen ademen kwaliteit. En dan hebben we het nog niet eens over de twee bonustracks, duetten met respectievelijk Klaas Spekken en Jur Eckhardt. Met de laatste zong Buze Wied, wied vot (een vertaling van Weit, weit weg van de Oostenrijker Hubert von Goisern). Het is volgens haar mede bedoeld als een eerbetoon aan Eckhardt.
Wie vorig jaar diep onder de indruk raakte van het steeds verder aanzwellende duet dat Buze met Klaas Spekken zong op RTV Noord, zal ook blij zijn met dit nieuwe album. Het meeslepende Zunder die (in het Gronings vertaald door Dina Bellinga) klinkt beter dan de Nederlandse versie (Zonder jou) van Paul de Leeuw en Simone Kleinsma van dit Italiaanse lied (Vivere). Mien wad, mien stilte is de eerste plaat waarop dit hoogstandje staat. Het klinkt zo intens, dat het de andere nummers bijna overvleugelt. (bvn)

Wia Buze Mien wad, mien stilte, €17,95.
De cd is ook te bestellen via www.wiabuze.nl.

terug naar Wia Buze

Deze pagina is bijgewerkt op