Dagblad van het Noorden op het web

Melancholiek
over Groningen

Het project Keuper & Gold loopt alweer een tijdje, maar de bijbehorende cd/dvd werd onlangs officieel gepresenteerd. Het samenwerkingsproject tussen de Provinciale Brassband Groningen en streektaalzanger Alex Vissering, dat als ondertitel Het Groninger Landschap in Beeld en Geluid meekreeg, is bedoeld ter stimulering van de brassmuziek en de streektaal.
De Oost-Groningse componist Jacob de Haan maakte composities bij teksten van Alex Vissering die zowel op cd als dvd zijn vastgelegd. Het zijn dertien melancholische liedjes, die af en toe naar het sentimentele neigen en aan Mantovani doen denken.
De Haan componeerde ook een sombere, wat bombastische nieuwe melodie voor het Grunnens Laid. De opname klinkt heel aardig, al mengen Visserings stem en de brass¬band niet overal even goed.
De dvd bevat beelden van videokunstenaar Roger Muskee, die bij de concerten in 3D worden vertoond. Tweedimensionaal werken ze niet: de landschappen, ingetekende nootjes en (vertraagde) beelden van de brassband zien er amateuristisch en lelijk ingekleurd uit. De komende tijd is Keuper & Gold nog op diverse plekken in het Noorden te zien. In het najaar worden enkele grotere theaters aangedaan (zie www.pbg.nu). (jvs)

Keuper & Gold, door Provinciale Brassband Groningen olv Sietse Hamersma, mmv Alex Vissering (tekst en zang), Roger Muskee (beeld) en Jacob de Haan (muziek). €17,50 (cd/dvd); verkrijgbaar via www.pbg.nu.

terug naar Alex Vissering

Deze pagina is bijgewerkt op