Dagblad van het Noorden op het web

Aardbevingsleed bezongen: ‘Grunnen beeft…’

De RTV Noord-videoclip van Grunnen leeft is in het verleden grinnikend bekeken door talloze fans van de Groningse zanger/liedjesschrijver Harry Niehof en Los Bomberos. Nu heeft radiomaker Eric Bats er een nieuwe versie van gemaakt: 'Grunnen beeft'.

Door Bouwe van Norden

De stad-Groningse liedjesschrijver/zanger/gitarist Harry Niehof laat vrienden en kennissen met welgevallen weten dat een van zijn nummers is gerecycled om de aardschokken te bezingen waar Groningen onder zucht (vorige week trilde het opnieuw hevig in de gemeente Loppersum, red.). Voor het Radio Noord-programma Café Martini maakte de presentator van deze zaterdagse show de blockbuster Grunnen beeft van Harry Beving & Gasveld Trillos.
Het geesteskind van Radio Noord-man Eric Bats is gebaseerd op het leutige hitje Grunnen leeft, dat Niehof geruime tijd geleden opnam met de in Cubaanse muziek gespecialiseerde band Los Bomberos (het staat op de vrolijke cd Cuba Blues, red.): Dieken zitten vol moezen/Rötten zitten in hoezen (Grunnen leeft, Grunnen leeft) Mollen onder t gras/Moaden ien de plas (Grunnen leeft, Grunnen leeft)/ Der is altied wel wat te doen hier/Bie ons op de klaai/Al bennen dr best wel mensen/Dij vinden t hier vreselijk saai... etc.
Aanleiding voor de nieuwste variant van dit lied zijn de recente, door de gaswinning veroorzaakte aardschokken in de regio's Appingedam/Delfzijl en Middelstum met een kracht van respectievelijk 2,5 en 2,6 op de schaal van Richter. De tekst Grunnen beeft moest de luisteraars inspireren met een mooie zinspeling op de aardbevingen te komen. Slagzinnen, rijmpjes, slogans; limericks of een kort verhaal: alles was welkom.
Niehof reageert instemmend op het initiatief: "Als je liedje wordt hergebruikt, hoor je er echt bij." Hij stelt dat Bats zijn tekst op een geestige en goede manier heeft gebruikt voor het aardbevingsnummer. " En aangezien het over mijn geboortedorp Middelstum gaat, vind ik het extra leuk. Ik moest altijd al lachen over de manier waarop er over de aardschokken in die plaats wordt gesproken. Eerst dachten ze dat de bevingen werden veroorzaakt door ‘zwelklei’. Nu gaan ze er vanuit dat gaswinning de oorzaak is. Voor zover ik weet, heeft de aarde het inmiddels een keer of drie getrild in Middelstum. Eigenlijk wil ik daar zelf ook nog wel eens een nummer over schrijven.”
Nog even een impressie van het, schokkende Grunnen beeft van Bats: De NAM komt met smoezen/Lu dei willen verhoezen/(Grunnen beeft, Grunnen beeft)/Buurvraauw holt zich vast/Schuddels trillen ien kast/(Grunnen beeft/Grunnen beeft)/Der is altied wel wat omhaands hier/Bie ons op de klaai/Mor twij-en-haalf op schoal van Richter/Dat is nait al te fraai. En vervolgens na talloze coupletten het slot: De grond begunt te zakken/ Het gas glidt ons vot/Hol de NAM nou ains tegen mien jong/Ze mokkn ons laand kapot/Grunnen beeft, Grunnen beeft/Grunnen beeft, Grunnen beeft.

De fleurige cd 'Cuba Blues' waar het nummer'Grunnen leeft' op staat, is voor 17,50 euro (verzendkosten inbegrepen) te bestellen via www.harryniehof.com. Wie wil kennisnemen van de volledige tekst van Eric Bats, kan terecht op http://cafe-martini.hyves.nl/blog/22543926/Groningen_beeft/g59m/ (tussen 'Groningen' en 'beeft' dient een laag streepje te worden getypt). Hier vind je ook een link die het mogelijk maakt de originele versie van Niehof te beluisteren.

terug naar Harry Niehof

Deze pagina is bijgewerkt op