Dagblad van het Noorden op het web

STREEKTAAL

Clip Mörgen voorproefje van De Kosters

Vier spaigelploatjes heeft de Grunneger groep De Kösters inmiddels uitgebracht en aan een vijfde cd wordt al een tijdje gewerkt. Zes van de twaalf nummers die op dit schijfje moeten belanden, zijn al opgenomen en gemixt. Het streven is de nieuwe cd nog dit jaar te presenteren. Daarop krijgen bijvoorbeeld rocknummers als Ik roek oe en luisterliedjes - waaronder Als de lucht - een plaatsje.
Een voorproefje krijgen de fans in de vorm van een nieuwe videoclip getiteld Mörgen. Sinds mei wordt het filmpje geregeld uitgezonden door RTV Noord. De clip is niet te koop, maar kan gratis worden gedownload via YouTube en de website van De Kösters: www.de-kösters.nl. De tekst is zoals vaak bij luisterliedjes romantisch en over de liefde. Een fragment: Mooi - is dien lach in de morgen - loat mie goud veur die zörgen / Nacht veurbie vuil de warmte - ik hol echt van die...
De Kosters treden enkele keren per maand op in Groningen en Drenthe, ze zijn al ruim vijftien jaar actief. De wortels van de groep liggen in Bedum, waar de onderwijzers Geert Jan Enting en Jaap Rosema uit Winsum ooit de rol van straatzanger speelden tijdens een vossenjacht. De twee leerkrachten kregen al snel versterking van collega Paul Middel en Johan Hofstee.
Ze brengen eigen muziek ten gehore, maar ook bekende nummers uit de jaren zestig en zeventig met Grunneger teksten. De Kosters maakten onder meer furore met liedjes als Lelke maid, Lolkje, Plak stoet mit hagelslag, Josephine en Slim Lelk. Tijdens optredens worden de nummers doorgaans met humor en veel improvisatie aan elkaar gepraat door Rosema.
De lijfspreuk van de groep luidt: De Kösters .... hail schier en altied aars. Het uitgangspunt van het gezelschap is sinds het prille begin nimmer veranderd: "Contact onderhouden met het publiek, van Lauwersmeer tot aan de Dollard, van Stad tot Schier. En van ballads tot rock 'n' roll." (bvn)

terug naar Kösters

Deze pagina is bijgewerkt op