Provinciale Zeeuwse Courant op het web

Zeeuw zingt liedjes
in Gronings dialect

Frank den Hollander uit Middelburg wordt bekende Groninger

GRONINGEN - 'Alle hits van het beroemde Groninger duo Rooie Rinus en Pé Daalemmer!' In het Groningse VVV staat de cd prominent opgesteld, net als het boekje 'Inburgeringscursus Groningen'. En het frappante: beide zijn van Zeeuwse hand. Rooie Rinus, oftewel Frank den Hollander, komt uit Middelburg.
Pé en Rinus zijn een begrip in het noorden. De twee muzikanten maakten begin jaren tachtig talloze ludieke liedjes en sketches in het Groningse dialect. Vier jaar geleden nog kregen Pé (Peter den Haan) en Rinus de Groningse Martinihallen stampvol met een reünieconcert. Ze traden op voor duizenden mensen. "Het publiek zong onze liedjes keihard mee. De zaal lag aan onze voeten. We bleven elkaar maar in de armen knijpen. Het was fantastisch.
"Hij woont al meer dan dertig jaar in Groningen, maar Den Hollander heeft nog veel met Zeeland. "In mei waren we er nog een week. Dat was heerlijk." Zijn vrouw valt 'm bij. "Als hij een paar dagen bij z'n zus is, dan komt die 'eej' er weer een beetje in."
En toch: "Met Groningen was het was liefde op 't eerste gezicht. Ik ben hier nu geworteld. Groningen is een hele grote stad, maar toch provinciaals. Er zijn studenten, muziek, cultuur, maar het is niet zo druk als in de Randstad. De Waddeneilanden zijn een goede compensatie voor het Zeeuwse strand."
Den Hollander kwam Pé tegen bij een songfestival van de studentenvereniging, waar hij destijds lid van was. "Het klikte heel erg tussen ons en we maakten vaker samen muziek. Peter wilde een keer op straat op treden en in het Gronings te zingen. Dat hebben we gedaan en vanaf toen werd het steeds gekker. We werden uitgenodigd door TV Noord en we werden benaderd door een platenmaatschappij."
Begin jaren tachtig trad het duo - met band - in de hele provincie op. "We waren waanzinnig populair, maar nadat we stopten is het eigenlijk alleen maar erger geworden. Als FC Groningen een doelpunt maakt, spelen ze onze instrumentale versie van het Groningse volkslied in het stadion! Dat vind ik een hele eer."
Pé en Rinus bestaan alleen nog op cd, maar Den Hollander schrijft en treedt nog steeds op met theatergroep 'Voorheen de bende. "Vorig jaar heb ik voor 't eerst een heel liedje in het Gronings geschreven." Hij glimt van trots. "Ik kreeg complimenten van het publiek. 'Dat is wel bijzonder voor een Zeeuw', zeiden ze.

terug naar Pé Daalemmer en Rooie Rinus

Deze pagina is bijgewerkt op