Dagblad van het Noorden op het web

Oldambtster volkslaid
doet het zonder b

OLDAMBT. Een beetje gemeente heeft een eigen volkslied. Dat moeten ook de bestuurders in spe van de gemeente Oldambt gedacht hebben. Tekstdichter en schrijver Jan Siebo Uffen uit Annen en zanger-componist Arnold Veeman (bekend van het lied Mien Lutje laif) kregen de opdracht een Oldambtster laid te maken. Op 21 januari wordt het gepresenteerd in de Tramwerkplaats in Winschoten. Samen met een gelegenheidskoor uit eigen streek.
Uffen en Veeman moesten zich aan een aantal richtlijnen houden. Veeman: 'Alle bewoners moeten zich er kunnen vinden en het moet natuurlijk mee te zingen zijn."
Opmerkelijk is dat in de tekst consequent wordt gesproken van Oldamt, dus zonder b. Foutje? "Nee", zegt Jan Siebo Uffen wiens ouders uit Winschoten komen. "lk mos zuverder as zuver wezen. En in het Gronings schrijf je Oldambt als Oldamt, dus zonder b." Uffen beroept zich op K. ter Laan (samensteller van de allereerste Groninger Encyclopedie, woordenboek en tientallen andere titels die een beeld geven van de geschiedenis van Groningen). Hij begrijpt dat veel mensen er raar tegenaan kijken. Maar Uffen houdt zich aan de regels en die zijn volgens hem meer dan duidelijk. " In de uitspraak wordt de b niet gerealiseerd en daarom moet ie in Groningstalige teksten niet worden gebruikt. Dat heb ik niet bedacht, maar de 'groten' voor mij.”Deze pagina is bijgewerkt op