Dagblad van het Noorden op het web

‘Doe mien haart dis toal verston...’

Zanger en laidjesschriever Hans van der Lijke (66) verrast liefhebbers van de Grunneger toal met een nieuwe cd. Vannijs geboren heet het schijfje met daarop 16 nummers. Van der Lijke, die na een lange periode in Veelerveen sinds kort in Appingedam woont, overhandigt het eerste exemplaar zondag 21 november aan Törf-zanger Henk Scholte uit Groningen. Dat gebeurt tijdens een bijeenkomst voor genodigden in de Oude Remise in Bad Nieuweschans.
Vannijs geboren verschijnt in een oplage van 500 stuks. Alle nummers op de cd zijn door Van der Lijke geschreven, die zichzelf met de gitaar begeleidt. Hij heeft deze keer ook lange ballades opgenomen. Het titelnummer gaat over de warme verhouding die de in Bilthoven geboren Damster heeft met de Groninger streektaal. Dou mien haart dis toal verston bin k hier vannijs geboren, zingt Van der Lijke, die sinds zijn prille kindertijd op tal van plaatsen in het Noorden heeft gewoond.
Zijn vorige cd – het in eigen beheer uitgegeven album Twijlicht – dateert van 15 jaar geleden. Hij maakte dat schijfje destijds samen met zijn vrouw Tinie Hoek, die onder meer de accordeon bespeelde. Die toets ontbreekt op Vannijs geboren, een spaigelploatje met een heel andere sfeer dan Twijlicht.
De zanger en laidjesschriever treedt jaarlijks tien tot vijftien keer op. Wie Van der Lijke op korte termijn wil horen zingen en spelen, kan op 14 november terecht in de oude hervormde kerk in Noordbroek. De Damster neemt daar dan van 15.00 tot 17.00 uur bezit van het podium.

terug naar Hans van der Lijke

Deze pagina is bijgewerkt op