Dagblad van het Noorden op het web

Niehof op zoek naar het perfecte Groninger liedje

Harry Niehof slaat zijn vleugels verder uit. De Grunneger laidjesschriever en zanger/gitarist legt nu de laatste hand aan de verbindende teksten voor zijn eerste theaterconcert. Van Middelsom noar Madrid luidt de titel. De voorstelling, waarin de Groninger taal en akoestische muziek prominent aanwezig zijn, gaat 13 november in première in De Molenberg in Delfzijl.
Tegelijkertijd presenteert Niehof dan een dubbel-cd. Op één schijfje daarvan vindt de luisteraar nieuwe nummers, die zijn geschreven voor het theaterconcert. Op het tweede schijfje - een tijdens één intense studiosessie opgenomen bonus cd - is de artiest op verzoek van veel fans in acht nummers solo met gitaar- en dobrobegeleiding horen. Onder meer Schiere dag (de Grunneger versie van het beroemde Perfect Day van Lou Reed) is daarop een nieuwe Niehof-song.
De in de stad Groningen wonende muzikant kreeg van Daniël Wever, directeur van De Molenberg, het verzoek een theaterconcert te geven. Daarbij dacht hij aan een soloprogramma in de trant van de succesvolle Drentse Allennig-serie van Daniël Lohues.
"Maar ik vind het leuker een breder geluid neer te zetten. Daarom heb ik geluidsalchemist Herman Grimme (onder meer toetsen en percussie) en Johan Viswat (bassist/gitarist) gevraagd mij te begeleiden", zegt Niehof.
Met zijn gitaar op zijn rug reist hij in het programma van zijn geboortedorp Middelstuur naar Spanje, gedreven door een verlangen naar de verten achter de kaarsrechte horizon. Hij is op zoek naar de perfecte melodie en die ene tekst met weinig woorden die alles zegt.
Niehof ontdekt ze pas als hij in de rust van de Spaanse bergen zijn eerste Groningse liedje schrijft. Terug in Groningen vertelt hij in de theaters over zijn reis en brengt hij met zijn muzikale metgezellen zijn beste Groningstalige repertoire ten gehore.
Niehof noemt het nieuwe materiaal dat hij voor het theaterconcert heeft geschreven 'persoonlijker dan ooit en tegelijkertijd sterk naar buiten gericht'. Bestaande nummers hebben er ook een plaats in gekregen, waaronder het bekende Altied Onderwegens.
Voor een optreden in De Oosterpoort in Groningen overweegt hij de niet-Groningstaligen in het publiek een handreiking te doen met verbindende teksten in het Nederlands. Elders in de provincie bedient Niehof zich tijdens het theaterconcert alleen van het Grunnegers.

Negen concerten
Voor de theatertour zijn drie try-outs gepland: in De Rotonde in Niekerk (16 oktober), De Oude Ulo in Leek (17 oktober) en de Tramwerkplaats Winschoten (6 november). Na de première in Delfzijl op 13 november treden Niehof en zijn kompanen op in De Hoogte in Winsum (20 november), Theater Geert Teis in Stadskanaal (28 november), De Oosterpoort in Groningen (10 december) en 't Kielzog in Hoogezand (17 december). Volgend jaar is Van Middelsom noar Madrid op 3 april te beluisteren in Theater Van Beresteyn in Veendam. Niehof, die in 2007 de streektaalprijs van Dagblad van het Noorden won, hoopt ook in andere delen van het land te kunnen optreden met dit programma.

terug naar Harry Niehof

Deze pagina is bijgewerkt op