GRONINGEN

Dé Weekkrant op internet

EDWIN JONGEDIJK IN TWIJ
DEUNTJES VEUR AIN CENT

De Groningstalige singer-songwriter Edwin Jongedijk is woensdagavond 22 december te gast in het streektaalmuziekprogramma Twij Deuntjes veur Ain Cent. Edwin Jongedijk is bekend als zanger en liedjesschrijver van de Noord-Nederlandse countryrock-formatie Taneytown. Maar Edwin heeft zich nu ook als begenadigd Groningstalig liedjesschrijver laten zien. Zijn eerste single "As ik de kaans zol kriegen" sierde 17 weken lang de Noord 19 van RTV Noord, met een nummer één als hoogste notering.
Sinds zijn eerste contact met het Gronings is Jongedijk gecharmeerd van de klank en het gebruik van deze taal. Maar om in het Gronings teksten te schrijven, was nog niet bij hem opgekomen. Tot het moment dat Jongedijk plots op een druilerige zondagmorgen een paar zinnen in zijn hoofd kreeg, die zich tot een couplet begonnen te vormen. Twee uur later had hij zijn eerste Groningstalige liedje geschreven.
Dat dit als een openbaring voelde, blijkt wel uit het feit dat er vervolgens in een paar weken tijd een flink aantal Groningse liedjes uit de pen van de liedjesschrijver vloeide. De liedjes tonen blijk van een hang naar melancholie. Maar ook hoop en verlangen zijn onderwerpen die in de liedjes van Jongedijk voorkomen. Het alles omvattende thema is °leven", omdat dat nou eenmaal de grootste bron van inspiratie is. Presentator Henk Scholte heeft in zijn programma een uitgebreid interview met Edwin Jongedijk. De liedjesman zal ook een aantal nieuwe liedjes live ten gehore brengen.
Twij Deuntjes veur ain Cent, woensdag 22 december, 18.00-19.00 uur op Radio Noord.

terug naar Edwin Jongedijk

Deze pagina is bijgewerkt op