Dagblad van het Noorden op het web

Alle muziek van De Kösters
nu op één spaigelploatje

Lange tijd is er aan gewerkt, maar nu is het oeuvre van Grunneger groep De Kösters eindelijk uitgebracht op één cd. Alle nummers van de inmiddels uitverkochte vier voorgaande spaigelploatjes staan er op. Tevens zijn er als bonustracks zes nieuwe songs op gezet. Het album kreeg de titel Opgenomen en is onder meer via de website van de band te koop.
De groep waarin de schoolmeesters (kösters, red.) Jaap Rosema, Geert Jan Enting en Paul Middel spelen, viert in 2011 de twintigste verjaardag. De mannen - onder wie ook de niet in het onderwijs werkzame drummer/zanger Johan Hofstee - denken nog na over de manier waarop ze dat gedenkwaardige feit willen vieren. Volgens Rosema zou dat kunnen met een clip, maar ook met een feestje in Bedum, het dorp waar De Kosters zijn begonnen.
Op de nieuwe cd staan de albums Noa Schoultied (1996), Slim lelk (1998), De Leste - live (2002) en Vaier (2006) in MP3-formaat. De nieuwe Grunneger liedjes die er als toegift een plaatsje opkregen, zijn Als lucht, Ik roek oe, Ik wait het nait, het ook in clipvorm verschenen Mörgen, Vrouger, vrouger en Ze wil die. Wie Opgenomen aanschaft, krijgt in één klap 53 nummers van De Kösters in zijn bezit.
Bij de muziek van de mannen - eigen liedjes en songs uit de jaren zestig, zeventig en tachtig met Grunneger teksten - staat humor centraal. "Soms gaan mensen na een optreden van ons met buikpijn van het lachen naar huis", grinnikt Rosema. Plezier staat voor de handleden dan ook voorop. Het kwartet ondersteunt zijn optredens daarom sinds kort met geestige powerpoint-presentaties.
Met het verzameld werk wordt niet fanatiek, commercieel aan de aan de weg getimmerd. Het schijfje is er vooral gekomen omdat de bandleden hun muziek graag wilden vastleggen. Via de website van de groep is het album te bestellen en tijdens optredens kunnen fans een schijfje kopen. In platenzaken zullen liefhebbers echter tevergeefs zoeken naar Opgenomen. De enige winkel die het spaigelploatje aan de man brengt, is elektronicazaak Pol in Winsum, onthult Rosema die zelf in dat dorp woont.
De andere groepsleden hebben domicilie gekozen in Drenthe, de provincie waar De Kösters het vaakst optreden. Ze maakten furore met liedjes als Lelke meid, Lolkje, Plak stoet mit hagelslag, Josephine en Slim Lelk. Nummers die - indachtig de lijfspreuk van de groep 'hail schier en altied aans' - in de zaal doorgaans geestig en met veel improvisatie aan elkaar worden gepraat door Rosema.

De Kosters op podium
De Kosters spelen op 8 januari in theaterboerderij De Noorderbak in Roswinkel, op 4 februari in dorpshuis De Schalm in Nieuw-Amsterdam en op 13 maart in restaurant 't Moatie in Gasselte. Reserveren is gewenst. De cd 'Opgenomen' kost 15 euro exclusief verzendkosten. Meer info: www.de-kosters.nl.

terug naar De Kösters

Deze pagina is bijgewerkt op