magazine
van folk tot
wereldmuziek

NEWfolkSOUNDS op het web

Harry Niehof – Café op driefklaai
(Eigen uitgave, www.harryniehof.nl)

Al eerder bewees Harry Niehof dat hij naast een uitstekende zanger-liedschrijver ook een begenadigde schrijver van korte verhalen is. Het begeleidende boekje van zijn nieuwe cd bevat enkele van zijn luchtige vertelsels in het Gronings. (In het Nederlands te lezen en te downloaden op http://harryniehof.nl/pdf/driefklaaitekstnl.pdf).
Verhalen vormen de achtergrond voor zijn liedjes. Het ‘gereformeerde’ café van zijn ouders is het creatieve epicentrum in het Groninger aardbevingsgebied. De begeleiders van Niehof – Herman Grimme (toetsen), Johan Viswat (pedal steel) en Marcel Wolthof (slagwerk) – zijn deze keer omgedoopt tot Poediemagneten (damesmagneten). Bovendien werken er nog acht andere muzikanten mee. De doedoek, bespeeld door Vahé Hovasain, werkt daarbij buitengewoon goed als sfeerversterker. De muzikanten en nog twee zingende Poedettes geven Niehof steun in de rug en grond onder de voeten, want dat heb je in een gebied met driefklaai (drijfklei) natuurlijk hard nodig.
Veel liedjes over de nadelige gevolgen van de gaswinning zijn al de wereld ingestuurd. Niemand anders dan Niehof verstaat daarbij de kunst om dat zo ingetogen te doen. In Rimpeling (ien t kovviekopke van Vraauw Smit) maakt hij de triestheid van de bevingen op een bijzondere manier voelbaar. Het is slechts een van de nummers op deze nieuwe schijf. Ze staan allemaal stevig als een huis, juist in het gebied rond het café in Middelstum.

Joop van den Bremen
terug naar Harry Niehof

Deze pagina is bijgewerkt op