digitaal magazine
van folk tot
wereldmuziek

NEWfolkSOUNDS op het web

Jan Henk de Groot
Keunenk van Westerdaipsterdale

(Marista MCD 16207)
Jan Henk de Groot houdt van melodieuze muziek en kleine vertellingen. Bij hem geen standaardwijsjes, maar wel herkenbare verhaaltjes op interessante melodieŽn. De tweede streektaal-cd van de Groninger zanger-liedschrijver draagt opnieuw dat handelsmerk.
In de opening legt hij Sikkom vatteg (Bijna veertig) op tafel. Een echt nare leeftijd is dat niet. Dat blijkt wel uit de heerlijke begeleiding op snaren (Bernard Gepken) en de vioolpartij (Paulien van der Wal).
Op zo’n leeftijd blik je terug. Dan komen de minder leuke ervaringen ook naar boven, de burn-out (Vuurtje kieken), de liefdescrisis (Noeit meer missen, in duet met Marlene Bakker) en de kater (Alex’ blues). In Evenwicht reflecteert De Groot op die afgelopen jaren. Het is een van de mooiste liedjes op de schijf.
Daartussen schitteren de uitvergrotingen van gewone mensenlevens, zoals die van Opa (kin alles), de mensen van de platenzaak (Evelyntje), zoon Midas en natuurlijk Bonney, de koning van Westerdiepsterdallen (waar ook de opnamen plaatsvonden). De zanger-liedschrijver plaatst ze allemaal op een voetstuk.
En dan zijn er nÚg vier liedjes met dat Jan Henk-stempel in heerlijke muziek verpakt. Alweer zo’n schijf om van te genieten.

Joop van den Bremen
terug naar Jan Henk de Groot

Deze pagina is bijgewerkt op