Nieuwsblad
van het noorden

opgegaan in het Dagblad van het Noorden

Grunneger Week in september:
van K. ter Laan tot Boegies

GRONINGEN - In Veendam wordt onder de titel 'Van Ledderom' van 23 tot en met 30 september voor het eerst de Grunneger Culturele Week gehouden. Het uitgebreide programma is opgezet door de stichting 't Grunneger Bouk en de stichting 't Grunneger Laid. 'Van Ledderom' is, aldus de organisatoren, een mengelmoes van de bekende Dag van 't Grunneger Bouk en allerlei nieuwe ideeŽn.
Een week lang is er op verschillende lokaties, met name in het Veenkoloniaal Museum en Cultuurcentrum Veenlust, van alles te doen. De week wordt geopend met een literaire busreis door de VeenkoloniŽn, waarna dagelijks tal van aspecten van de Grunneger cultuur aan de orde komen. Zo is er een reeks lezingen over K. ter Laan, een koffieconcert, een Grunneger Dainst o.l.v. dominee Struif, een toneelavond en een literair cafť. Opvallend zijn verder de optredens van de popgroep Plat en de populaire pretpunkers van De Boegies. Beide groepen brengen Groningstalig repertoire.
De zaterdagen van 'Van Ledderom' staan in het teken van twee grote culturele avonden. De eerste zaterdag wordt ingeruimd voor muziek van onder andere TŲrf, de Tuutjefloiters en Mannenkoor Albatros. Wim Faber krijgt die avond de K. ter Laanprijs 1988. De tweede zaterdagavond (tevens het slot) staat in het teken van de literatuur. Dichter Peter Visser krijgt dan de Literaire Pries van Stichten 't Grunneger Bouk 1988 overhandigd. Beide prijswinnaars worden gehuldigd door streektaal-gedeputeerde Gerard Beukema.
Verder zijn er verschillende exposities te zien, is er een ruilbeurs voor Groningana en een met de Dag van 't Grunneger Bouk vergelijkbare informatiemarkt met presentaties, poppenkast en films. Reserveringen lopen - in tegenstelling tot voorgaande jaren - via 'Veenlust'.Deze pagina is bijgewerkt op