Nieuwsblad
van het noorden

opgegaan in het Dagblad van het Noorden

Bende van BB: olé en moi

Van onze redacteur
Entertainment
Jacques J. d'Ancona


GRONINGEN - 't Is even schrikken. Opeens staan daar drie veertigers op het toneel. Jonge veertigers, jawel. Maar toch. De Bende van Baflo Bill houdt het na tien jaar voor gezien. Is de nieuwe lulligheid voorbij? Rokerige, vunzige, van bier doordrenkte zaaltjes speelden ze vol en vervolgens gingen de theaters plat. In Groningen en Drenthe kennen Alina Kiers, Frank den Hollander en Peter de Haan Úlk podium. Friesland had niks met het fenomeen...
Ze deden er nooit zenuwachtig over. Zoals ze zich ogenschijnlijk nooit ergens druk over maakten. Niet over het repertoire, niet over minder gelukte momenten in de voorstelling. En dus zeker niet over de afscheidstournee. Het thema was snel en ge‹nspireerd gevonden: De Bende is binnen, neemt bezit van het riante buitenverblijf in Torremolinos, laat zich uitzwaaien op Eelde en zich na een achterwaartse landing toejuichen door de Nederlandse kolonie ophalers op een Spaans vliegveld.

Dat leidt in De Oosterpoort tot de sublieme vondsten en de extreme flauwiteiten, die onverbrekelijk het imago van het stel hebben bepaald. Zelden een ensemble gezien dat zo ongegeneerd op uiteenlopende niveaus acteert. Wat is de gimmick van De Bende? Waar zit het succes in?
Het trio van De Bende is een gimmick. Ongecoördineerd soms, maar als het even moet vertonen ze in de topnummers een verbluffende interactie met elkaar en met de zaal. Die gaat weerstandsloos over tot een stoelendans en ervaart dat het Spaans zich onvermoed leent voor een adoptie van Groninger klanken.
De Bende staat, voor de warmte van thuis, het heimwee naar het koolzaad, het strand van Termunterzijl en het Koude Gat. Maar ook voor de sprongen en de gitaarslag van Peter, de gave mimiek van Alina in de creaties van soundmixeres Anita en country-Babs, en de typetjes van Frank, gevoegd in de covers van internationale en eigen liedjes. Een monumentje van na-genieten van 'de bek vol prai', van het schitterende Drentse hunebedgrillen, van Groninger rock en het van Elton John geleende kopje koffie in de wind.
Drie muzikanten (Harry Niehof, Jaap Stegeman en Bas de Jager) hebben zich aangesloten bij de formule. Dat leidt soms tot enige overdosering qua volume, waardoor tekstflarden wegwaaien in de oceaan. Wat zou het? Het is over. Bedankt, olÚ, adios en moi!

De Bende van Baflo Bill: vanavond, zondagmiddag, dinsdag- en woensdagavond voor het laatst in De Oosterpoort in Groningen.

terug naar De Bende van Baflo Bill

Deze pagina is bijgewerkt op