Nieuwsblad
van het noorden

opgegaan in het Dagblad van het Noorden

Jan Klönne
heeft zijn Groningse cd

Van onze verslaggeefster
Monique Schuitema


WINSCHOTEN - "Sprankelende eenvoud met inhoud." Zo omschrijft de Winschoter Jan Klönne (30) zijn eerste Groningstalige cd. De onderwerpen van zijn zelfgeschreven - én gecomponeerde - liedjes beslaan een breed vlak. "Van de wieg tot het graf en alles wat daar tussen ligt." In 1993 won Klönne het Noord-Nederlands Liedjes Festival, maar zette toen nog niet door omdat hij er 'gevoelsmatig' nog niet aan toe was. Vijf jaar later is het wel zover: zaterdag presenteert Klönne zijn eerste cd. Deze datum is niet zomaar gekozen. Het is de sterfdag van zijn oma, over wie hij ook een lied schreef.
Al van jongs af aan is Klönne geďnteresseerd in muziek. Hij werd gemotiveerd en gestimuleerd door zijn moeder. "Ik heb meerdere talenten. Tekenen, schilderen, cabaret, theater en muziek. Ik moest dus een keuze maken. Nu staat muziek bovenaan het lijstje."
Vorig jaar november vond hij dat de tijd was aangebroken om een cd te maken. "Ik ben nu 30 en als ik wat wil, moet het nu gebeuren." De voorbereidingen namen ongeveer een jaar in beslag.
Klönne noemt het 'onwaarschijnlijk' dat de cd, die Vlaig'n gaat heten, nu klaar is. "Het is ongelofelijk. Je gaat er vanuit dat het nooit zal gebeuren."

Voor Jan Klönne was het een logische stap om in het Gronings te zingen. Hij is Vlagtwedde opgegroeid. Daarbij komt dat hij Ede Staal als voorbeeld heeft. "Ik bewonderde hem om zijn eenvoud en zijn liedjes. Hij heeft mijn interesse in het Groninger lied opgewekt. "Verder vindt hij het Gronings veel gevoeliger dan het Nederlands. Al sluit hij niet uit dat hij, in het belang van zijn carričre, op het Nederlands of het Engels overstapt. "Daar sta ik wel open voor. Het Gronings past bij me, maar ik weet dat er meer in zit. Ik wil ervoor zorgen dat dat er ook uit komt."
De Winschoter is positief over de verwachtingen omtrent zijn debuut-cd. "Anders was ik er ook nooit aan begonnen." Zijn verwachtingen baseert hij onder meer op de reacties. "Dan bedoel ik niet de reacties van mijn familie, maar van onbekende luisteraars. Zij zien mij als een;aanwinst voor de Groningse cultuur."

De mogelijkheid om een cd te maken, kreeg Klönne van bouwbedrijf Bousema uit Winschoten. "Zij hebben mij financieel gesteund."
Naast zanger is Jan Klönne ook restaurantmedewerker in het verpleeghuis Old Wolde in Winschoten. Daar werkt hij bijna vier jaar, en hij is van plan er nog even te blijven. "Ik heb daarmee natuurlijk een stukje vastigheid, dat wil ik niet zomaar weggooien. Als zanger heb je niet de garantie dat je slaagt en dat je van die verdiensten kunt leven. Ik ben natuurlijk geen Marco Borsato."

terug naar Jan Klönne

Deze pagina is bijgewerkt op