JAN VAN DER CROON

OPERETTE


Jan van der Croon (circa 1595, Weert - 8 november 1665, Praag) is een historische figuur die in 1624 dienstnam in het leger van de Spaanse generaal Ambrosio Spinola. Daarna doorliep hij een indrukwekkende militaire carrière. Zijn laatste functie was militair commandant van Praag. Daarbij werd hij kort voor zijn dood nog benoemd in de rang van veldmaarschalk-luitenant. In 1650 werd hij als baron in de adelstand verheven door Keizer Ferdinand III van Spanje.
In 1930 schreef Lambert Teunissen uit Weert een Limburgstalige operette rond deze historische figuur. Frans Peperkamp componeerde de muziek. In januari 1933 werd de operette door de Weerter Operettevereniging voor het eerst uitgevoerd. Het zangspel was onder meer gebaseerd op de novelle Jan van Weert waarmee Emile Seipgens in 1857 debuteerde.
In 1981 werd er in Weert opnieuw een operette opgevoerd waarin Jan van der Croon centraal stond. De tekst van deze operette werd geschreven door Jo van der Velden die ook de regie voerde. Fried van Dooren componeerde de muziek. De arrangementen waren in handen van Jan Kollee. Deze keer werd de operette uitgevoerd door de stichting Weerter Operettes en Musicals.
De rol van Jan van der Croon werd gespeeld en gezongen door Henk Du Jardin. Sopraan Marie-José Damhuis vervulde de rol van Hanne (als dochter van zijn baas, de schoenmaker van Houten), Wiel Derckx die van burgemeester en Mieke Schonkeren die van Berbke Beks.
In 1993 voerde de stichting de opera opnieuw uit in het Munttheater in Weert. De regie was deze keer in handen vam Carin Rosbergen, de muzikale leiding lag bij Noël Seerden.


DISCOGRAFIE

lp

"Jan van der Croon-operette" (2-lp Telstar, 1981)

CD samen met anderen

" Ha! Tjieng! Boem! (Marlstone CDL 2428, 2004)

Deze pagina is bijgewerkt op