LEO KETELAARS


Leo Ketelaars (Maasniel, 23 december 1913) was musicus, zanger en componist. Leo verhuisde op zijn negende naar Vaals. Op zijn twaalfde leerde hij viool spelen; later ook piano en orgel.
In de jaren '30 was hij violist bij het orkest van het Stadstheater van Aken dat toen geleid werd door Herbert von Karajan. Die stimuleerde hem om zich verder in zang te bekwamen. Hij volgde nog diverse opleidingen en in 1952 won hij de zangwedstrijd Union Bel Canto in den Haag. Daarna trad hij als zanger veelvuldig op.
Hij werd docent aan de conservatoria in Tilburg en Maastricht. Ook was hij dirigent van het operettegezelschap Het Zingende Zuiden in Vaals van 1945 to 1957.
In de jaren '50 zong hij ook liedjes in het Limburgs. Zo zong hij onder meer De bank op een tekst van Johan Kunkels. Voor het lied, dat later ook gezongen werd door Rud Bröcheler, componeerde hij zelf de muziek.
In 1977 werd Ketelaars benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Leo Ketelaars overleed op 1 februari 1992 in zijn woonplaats Vaals.


LEO KETELAARS en de PERS:

in 1955:

Davidfonds Neerpelt stelt 'Jo Erensprijs' in

Deze pagina is bijgewerkt op