Maas en Roerpost


Zingende kantinejuffrouw Ria DaniŽls uit
Roermond maakt solo-mini-cd

"Kijken wat m'n stem publiek doet"

ROERMOND - Wordt de 55 jaar geleden in Maasniel geboren Ria DaniŽls straks nog eens de Roermondse Marianne Weber, maar dan met dialectliedjes? Haar eerste solo-cd 'TŲsse heimwee en waanzin', die komende vrijdag feestelijk ten doop wordt gehouden, moet het antwoord op die vraag geven.

Nee, de zangeres maakt zich op dit ogenblik nog totaal geen illusies. Aangemoedigd door haar man Claus von RŁden, die vroeger muziekprogramma's presenteerde bij de Ziekenomroep Roermond en de lokale omroep RTV Melick-Herkenbosch, nam ze in eigen beheer (en dus op eigen kosten) een mini-cd op. "Ik heb die cd gemaakt om eens te kijken wat mijn stem bij het Limburgse publiek doet. Zingen doe ik al jaren, maar dan in de regio voor een klein publiek. Ik ben 55 jaar oud Als ik nu geen cd had gemaakt, dan was het er misschien nooit meer van gekomen. Want als je straks met een beetje pech in een rolstoel in een bejaardenhuis zit, is het te laat. Ik wil gewoon uitproberen of het de moeite waard is wat ik als zangeres doe", zegt Ria, die Claus als haar "producer, manager en trouwe steun en toeverlaat" betitelt.

Herkenbaar
Volgens Claus von RŁden heeft zijn vrouw "een zeer herkenbare stem, omdat ze met geen andere zangeres is te vergelijken". Hij zegt dat omdat Ria zich geamuseerd had laten ontvallen: "Ooit zei iemand eens tegen mij dat ik de stem van MarlŤne Dietrich heb. En ik ben ook al eens met Beppie Kraft vergeleken. Nou, als er twee stemmen verschillen, dan zijn het toch die wel. Dus je moet dit soort complimentjes niet Šl te serieus nemen."
Voor vier van de vijf opgenomen nummers schreef Ria zelf de teksten. Die gaan over heimwee, liefde en haar verknochtheid aan het Limburgse land. De melodieŽn 'leende' zij van zij bestaande liedjes die haar altijd al na aan het hart lagen: je t'aime mon amour van Richard Clyderman en Claudia Jung, Heimweh van Marita KŲlner, Wahnsinn van Wolfgang Petri, Hey KŲlle van de HŲhner en de traditional Sierra Madre (met de tekst van de duetversie van met Beppie Kraft en Frans Theunisz).

Zangduo
Ria DaniŽls is al bijna twee decennia vocaal actief, zij het de laatste tijd op een laag pitje. "Aan het begin van de jaren '80 startte ik met Nel Luntz het duo Nel & Ria. Wij zongen eerst alleen maar dialectliedjes, toen nog vrij bijzonder. Naast Frits Rademacher, Sjef Diederen en Henk Steijvers van de Jansse Bagge Bend was er destijds bijna niemand met een dialectrepertoire. Later gingen wij ook Nederlands- en Duitstalige nummers zingen. Maar na drie drie jaar viel het duo al uiteen, toen Nel de liefde vond en naar ZuidLimburg vertrok", vertelt Ria, die in het dagelijks leven kantinejuffrouw in het bedrijfsrestaurant van de Roermondse foto-albumgigant Henzo is.
Het vertrek van Nel Luntz was voor Ria DaniŽls geen reden om met zingen te stoppen. "Ik ging toen op feesten en op carnavalsavonden optreden met bestaande Limburgse liedjes waarmee je een zaal plat kunt krijgen, zoals bijvoorbeeld De Nach van Beppie Kraft of de Venlose schlager Es de sterre baove Straole. Het was mijn in Herkenbosch wonende broer Harja, inderdaad de buuttreedner - die mij na het stoppen van het duo vroeg of ik een paar liedjes wilde komen zingen op de bonte avonden van D'n Daol. Hij had het programma samengesteld en ik was een gat dat hij nog moest vullen. Mijn optreden sloeg zů aan, dat ik elk jaar weer werd gevraagd."
Met het klimmen der jaren veranderde de muzikale smaak van Ria: "Vroeger kwamen mijn favorieten absoluut niet uit de schlagerhoek. Mijn idolen waren toen vooral de Rolling Stones. Later kwamen daar Bruce Springsteen, Bryan Adams en Tina Turner bij. Vooral Tina vind ik nog altijd geweldig. Ongelooflijk wat die op haar leeftijd nog steeds presteert en hoe ze op het podium tekeer gaat."

Presentatie
Drie jaar geleden trouwde Ria DaniŽls met Claus von RŁden. De bruiloft was in cafť-zaal Parkzicht aan de Parklaan bij de Kapel in 't Zand. Daar wordt komende vrijdag ook de cd TŲsse heimwee en waanzin gepresenteerd. Deze gratis avond begintom 20 uur en het opubliek kan ook rekenen op Patrick Gerets, Jerry Norman, de zingende kastelein Bert P., discjockey Evert Smeets en buuttereedner Har DaniŽls. Op 5 en 6 mei is Ria DaniŽls te gast bij omroep Grens & Maas in het programmaGaer gedaon van Chris Trines.

Wim Schulpen

terug naar Ria DaniŽls

Deze pagina is bijgewerkt op