De Limburger op het web

Zangduo opnieuw verliefd achter microfoon

Henk en Rita Krekels vormen het nieuwste zangduo van Limburg. Ze zijn al 'wereldberoemd' in Sittard en staan op het punt om door te breken in de rest van de provincie. Het echtpaar is verbaasd over het enthousiasme van het publiek. "Dit hadden we echt niet durven dromen."

Door Peter van de Berg

SITTARD Beppie Kraft, Frans Theunisz, Thei en Marij en Taai Taai, om maar eens een paar populaire Limburgse artiesten te noemen, mogen wel oppassen. Ze hebben er een geduchte concurrent bij. Zangduo Henk en Rita is in korte tijd als een komeet omhoog geschoten. Maar het Sittardse echtpaar wil absoluut niets weten van concurrentie. "We hebben juist veel te danken aan onze collegas. Ze hebben ons met raad en daad geholpen."

Afgunst? Geen sprake van! Henk en Rita Krekels hoor je geen kwaad woord zeggen over de Limburgse artiestenwereld. Frans Theunisz zong al in hun achtergrondkoortje. Thei en Marij gaven nuttige tips. En zanger Guido Frissen van De Schintaler ontwierp de handtekeningkaart van het duo. "Daar zijn we heel blij mee", zegt Henk Krekels (54). "Je moet respect hebben voor elkaars product. Wij zijn nieuwkomers. Het is daarom leuk als mensen je helpen."

Morgenavond presenteert het paar hun eerste compactdisc in gemeenschapshuis Oos Kaar in Overhoven. Ooze druim is de titel die het glimmende schijfje heeft megekregen. En die droom slaat zeker op de manier waarop Henk en Rita carriŔre maken. "Het gaat opeens allemaal razendsnel sinds onze videoclip vertoond werd op L1"; gniffelt Rita Krekels (50). "Wie had dat ooit kunnen denken? Henk en ik hebben er niet bij stilgestaan dat zoiets mogelijk was."

De single Dans mit mich werd een week gedraaid als clip club op de regionale televisiezender. Het vrolijke nummer met Griekse melodie; maakte veel reacties los. Sittard, Sint OdiliŰnberg, Arcen, Venlo, Maastricht. Uit alle hoeken van Limburg hingen mensen aan de telefoon. Zelfs in Friesland werd de cd verloot op een radiostation: "We werden plotseling herkend en aangesproken op straat", zegt Henk Krekels trots. "Een oudere man kwam op een parkeerplaats in Sittard naar ons toe en vertelde dat hij het liedje zo mooi vond. Dat doet je goed. We hebben zelfs handtekeningen uitgedeeld. Niet te geloven toch?"

Nu het Uur U nadert, neemt de spanning bij Henk en Rita toe. "Morgen moeten ze er staan in Oos Kaar, onder meer met hun achtergrondkoortje Wilma Janssen en Ine Jetten, ook wel bekend als De Belinda's. "Ik kan niet ontkennen dat we dood nerveus zijn". vertelt Henk Krekels. "Ik heb postzegels gekocht en ben ze kwijtgeraakt. Ik vergat twee afspraken in het ziekenhuis. Alles draait op dit moment even om de cd."
Twee jaar geleden besloten ze om te gaan zingen. Dat was bij het 25-jarig jubileum van Henk als diskjockey. Voor de gein nam het duo een single op. Een van de 1iedjes, een eţgen bewerking van het nummer Daan goon de lempkes oan van de Maastrichtse Angelina, bleek een schot in de roos. Het plan voor een echte cd was geboren.
Door zijn jarenlange ervaring als diskjockey kan Henk Krekels goed inschatten wat het publiek leuk vindt. "Er is weinig Limburgse dialectmuziek waar je echt lekker op kunt dansen. Je hoort veel Oostenrijk-getinte nummers. Wij hebben geprobeerd een cd te maken die afwisselend is. Country, wals, rumba, foxtrot, salsa, Grieks. We hopen dat mensen daardoor ook eens thuis een dansje ,maken. Nat˙˙rlijk met onze cd op de achtergrond, haha."

Het opnemen van de cd was niet goedkoop. Ze besloten de nummers in te spelen met live instrumenten. Henk en Rita moeten minimaal tweeduizend cd's verkopen om uit de kosten te komen. "Dan praatje voor een hobby toch over een hoop geld. Maar we hadden het er graag voor over. Zo'n kans krijg je misschien maar een keer in je leven."
Inmiddels wordt de hand gelegd aan een tweede videoclip. Kiek 'ns in, mien auge is gefilmd in he Sittardse stadspark. De "eerste" clip draaiden we in het Gruizenstraatje bij šafÚ Den Tempel. Tieh uur zijn we er mee bezig geweest. Onze vriend Wim Kootstta heeft dat belangeloos gedaan. Zo'n professionele, productie kost normaal rond de zevenduizend gulden. Dat is niet te betalen", zegt Rita Krekels.

De nummers op de cd zijn vooral bedoeld 'voor mensen van veertig jaar en ouder. Guus Smeets, die voor veel Limburgse artiesten liedjes schrijft, neemt de meeste teksten voor zijn rekening. Het zijn veelal persoonlijk getinte liedjes. In een van de nummers zingt Rita over hoe ze Henk leerde kennen. "Dat grijpt me best wel aan", zegt hij. "Je wordt gewoon weer opnieuw verliefd. En daar is niks mis mee, toch?

terug naar Henk en Rita
Deze pagina is bijgewerkt op