De Limburger op het web

limburgia

Mai Anröchte

Door Wiel Beijer

Limburgia zet Limburgse artiesten in de schijnwerper. Vandaag Mai Anröchte van het duo Mai en Jack uit Venlo.

Wie zijn Mai & Jack?

,,Mai is een Venlose huisvrouw die inmiddels elf jaar zingt en Jack Claessen is een professioneel musicus en de componist van mijn liedjes. Hij is een echte entertainer. Je kunt hem boeken mèt of zonder Mai."

Jullie debuut-cd heet Laot gaon. Dat bedoelen jullie beslist heel erg letterlijk?

,,Ja, ja. Het is in eerste instantie een carnavals- en een feestplaat, maar er staan ook enkele luisterliedjes op. Voor elk wat wils dus."

Waarom brengen jullie zo'n feestplaat met daarop enkele heuse carnavalsliedjes pas uit ná het grote narrenfeest?

,,Aanvankelijk wilden we onze cd uitbrengen in oktober/november vorig jaar, maar dat hebben we niet gedaan om de Venlose carnavalsvereniging Jocus niet met hun carnavalsplaat in het vaarwater zitten. Dus hebben wij gekozen voor halfvasten. We hebben een heel speciale voorverkoop gedaan door drie cd's aan te bieden voor vijftig euro. Veel vrienden en bekenden hebben er drie gekocht. Eentje om zelf te houden en twee om cadeau te doen aan anderen. Inmiddels zijn we achthonderd van de duizend cd's kwijt, dus dat schiet lekker op. De rest moeten we voor de elfde van de elfde wel aan de man kunnen brengen."

Jij schrijft al die vooral vrolijke teksten, dus moet jij het feestbeest zijn?

,,Zo'n beetje wel, ja. Ik ben een uitgelaten type, ook op de bühne. Ik zing best graag een serieus liedje, maar het liefst bouw ik een feestje. Dat verwachten de mensen ook van mij."

Een van jullie liedjes heet Plezeer (in 't hert van ós stad). Dat moet over Venlo gaan?

,,Daar is het inderdaad op geschreven. Venlo is ons thuis. Waar we ook heen zijn geweest, als wij onze Martinustoren zien, voelen wij ons weer thuis. Hier ligt ons hart. Ik ben nu 55 jaar en ga niet meer iedere zaterdagavond meer de stad in. Het is weliswaar allemaal niet meer zoals het vroeger was, maar het blijft toch mijn stad. Ondanks al het negatieve dat je kunt noemen, willen wij Venlo toch vooral positief blijven zien."

Treden jullie ook buiten Venlo op?

,,Dat begint te komen. We waren al in Geleen bij carnavalsvereniging De Flaarisse en op 1 mei staan we op de Lentebeurs in het MECC. Onze teksten zijn niet al te Venloos ingekleurd en daardoor zijn onze liedjes in heel Limburg te gebruiken. Plezier is tenslotte niet alleen voor Venlo bedoeld."

Welke Venlose kroeg wordt bezongen in Mien Kefeeke?

,,De vroegere Capri Bar in de Steenstraat, waar Jack vaak samen met zijn vader een glaasje bier ging drinken. Hij heeft er leuke herinneringen aan en zei dat deze tekst op zijn lijf is geschreven. Tegenwoordig komen we vaker in De Gaaspiep in de Kleine Kerkstraat."

Mien Zunke is echt een lied voor een week als deze, nietwaar?

,,Mooi hè. Dit liedje is inderdaad voor dit weer gemaakt. Lekker in de zon zitten en aan iets leuks denken of, zoals wij vanmiddag hebben gedaan, lekker fietsen in de zon."

Het mooiste en meest persoonlijke lied is De Luiterberg. Je zingt daarin over een gelukkige jeugd in de Leutherberg. Vertel eens iets over deze wijk.

,,Dat is een volkswijk in Venlo. Ik ben er geboren. Daar woonden allemaal grote gezinnen. Wij waren met elf kinderen. Ik had negen broers en een zus. We kenden geen luxe, maar waren er wel heel gelukkig. Je leefde veel op straat, deed veel dingen met de hele buurt samen, zoals een uitstapje maken naar Klein Zwitserland in Tegelen. De mensen stonden ook vaak op straat en zongen dan samen. Tegenwoordig noemen ze dat geloof ik a-sociaal, maar wij hadden toen niets anders. Ik heb deze tekst gemaakt voor een reünie van de dames van de Leutherberg. Die houden we nog elk jaar. Ik heb er de muziek van Straks is 't weer aswoensdag van Giel Geurts voor gebruikt. Het is de enige cover op onze cd."

Welk Limburgs lied zing je 's morgens onder de douche?

,,Onder de douche zing ik niet. Dan neurie ik vaak nog niet gecomponeerde liedjes. 't Blommemenneke van Jef Diederen zing ik vaak. Een heel leuk liedje. Ik hou van die man en zijn spontaniteit. Die amuseert een hele zaal met enkel zijn stem en zijn gitaar."

Wie is de beste Limburgse zanger of zangeres ooit?

,,Van Ben Verdellen en ook van Hannelore Winter ben ik erg gecharmeerd.."

terug naar Mai Anröchte

Deze pagina is bijgewerkt op