De Trompetter op het web

Muzikale Blikvanger

Door Koos Snijders


Taai Taai is niet meer, John Coenen gaat zijn eigen weg

"Het is wennen maar ik mag niet mopperen''

Geulle - Roed zien - de roeze, Alpenexpress, Viva Tirol, Bove op de berg, Ansichtkaart, Greta oet Kreta. Wie. kent ze niet, de krakers van Limburgse bodem. De muziek van Taai Taai Iaat complete volksstammen vrolijk tingelingelingen. Van Blerick tot Bemelen en van Wijlre tot Weert inclusief Stramproy. De massa zal nog jaren blijven hossen op de onsterfelijke deunen van Taai Taai, dat zelf niet onsterfelijk blijkt te zijn. John Coenen en John Dams hebben onlangs de pijp aan Maarten gegeven. Als muzikaal duo welteverstaan. Taai Taai is in rook opgegaan en verschijnt niet meer op de planken. Na bijna acht vette jaren gaan John & John voortaan hun eigen weg. Van John Cpenen (58) is begin mei de single 'Alles vergeve' verschenen, een meezinger zoals het publiek die van hem kent. In het najaar wordt een album uitgebracht. Taai Taai voorgoed vergeten kan en zal de zanger/liedjesschrijver zeker niet; dat is onmogelijk. Bij zijn optredens als einzelgänger komen de hits stuk voor stuk aan bod. Een aflevering van Muzikale Blikvanger met, de in Geulle woonachtige Maastrichtenaar in de hoofdrol. We beginnen meteen met dé hamvraag.

Waarom gestopt
met Taai Taai?

"Na zo'n lange tijd Taai Taai waarvan zes jaar aan de top brak het moment van bezinning aan. De succesvolle formule van ons had zijn beste tijd gehad, was aan sleet onderhevig. Daarbij zat het economisch tij Taai Taai tegen en artistiek kwam ik steeds meer in een harnas te zitten met het schrijven van mijn liedjes. Als solozanger krijg ik meer vrijheid wat dat betreft. John Dams heeft zijn werkzaamheden in de taxibranche en beraadt zich nog op zijn muzikale toekomst. We hebben een geweldige tijd beleefd, een grote opeenstapeling van successen met hits, radio, televisie, medailles en oorkondes. Er is een tijd van komen en er is een tijd van gaan. Dat geldt voor ons allemaal, dus ook voor Taai Taai."

Je loopbaan
in vogelvlucht?

"Als jonge knul was ik gitarist in een banjogroep, daarna in kleine rock- en beatgroepjes. Bij al die bands kon ik mijn ei kwijt, het was een leerzame periode in de wilde en vooral muzikale jaren zestig. Stap voorstap promoveerde ik naar een betere band om in 1975 van East Avenue naar de bekende Walkers te verhuizen. Dat duurde vijf jaar. De formatie koos toen vooreen ander repertoire hetgeen ook betekende dat naam The Walkers plaats moest maken voor The Press. We hadden twee hits, waaronder het door Walther Nita en mij geschreven 'Cantara Pepe'. Met The Press heb ik aan een productie van de wereldberoemde acteur Telly 'Kojak' Savalas gewerkt en schreef de song Look what you've done to me voor hem. Heb je enig idee wat zoiets voor liedjesschrijver betekent? Een song componeren voor Kojak! Later heb ik geschreven voor Frank & Mirella, Roberto Blanco, Beppie Kraft, Frans Theunisz, Thei & Marij en vele anderen."

Van Kojak
naar de zachte G...

"Het dialectrepertoire stond in de kinderschoenen, toen FietseFreem bij mij aanklopte mende vraag of ik een poos wilde uithelpen. De invalbeurt heeft acht jaar geduurd. De Janse Bagge Bend en FietseFreem hebben baanbrekend werk voor de Limburgstalige muziek verricht. In 1996 heb ik het roer omgegooid en aan zanger John Dams van De Nachraove gevraagd of hij met mij een duo wilde beginnen. De rest van het verhaal is bekend."

Hoe reageert het publiek
op de halve Taai-Taai?

"Het is voor iedereen even wennen, ook voor mijzelf, maar ik mag niet mopperen. Mijn eerste ervaringen op het podium zijn positief. Aan een solocarrière beginnen en tegelijkertijd een single uitbrengen is lang niet voor iedereen weggelegd. Die mazzel heb ik dus wel. Alles vergeve gaat over het beëindigen van een conflict door spijt betuigen en vergeven. Voor het album dat straks verschijnt staan de meeste titels in de grondverf. Het wordt een gevarieerde selectie, met levensliedjes, feestnummers, romantische stukken en een tweetal covers."

Beste muziek aller tijden?

"Mijn Top 10? Moeilijk om vast te stellen. Er is zoveel prachtige muziek, dus ik doe maar een greep. 1. The Boxer - Simon & Garfunkel 2. Take it easy -The Eagles 3. De vlieger - André Hazes 4. II neige sur le lac majeur - Mort Shuman 5. Careless whisper - George Michael 6. Bohemian Rhapsody - Oueen 7. Hijo de la luna - Mecano 8. Vluchten kan niet meer - Jenny Arean & Frans Halsema 9. November - Rowwen Hèze 10. Manner - Herbert Grönemeier."

Limburgse muziek is...

"Limburgse muziek is lekker in je moojertaol meezingen. Limburgse muziek is heerlijk sjoenkelen. Limburgse muziek is je verbonden voelen. Limburgse muziek is luisteren. Limburgse muziek is de mooiste blaasmuziek. Limburgse muziek is polonaise."

Waar droom ie van?

"Dat mijn nummers ook in het buitenland aan de bak komen en worden opgenomen door aldaar bekende zangers. Een wereldhit schrijven dat is de droom van iedere componist en tekstdichter. Ik heb plusminus liedjes 250 gemaakt, zowat honderd hiervan staan op plaat en cd. Veel van die nummers heb ik samen geschreven met Johnny Blenco en Guus Smeets. Over inspiratie maak ik mij geen zorgen, ben je gek. Wanneer ik 's morgens wakker word spookt er onmiddellijk van alles door mijn hoofd. Een andere droom, beter gezegd vurige wens, is dat ik een mooie tijd als soloartiest tegemoet ga. Je moet weten dat ik mijn hele leven lang onafgebroken met andere mensen op het podium heb gestaan. Het begon al als manneke in de banjogroep. Nu sta ik er eindelijk alleen voor en moet ik alles helemaal in mijn eentje opknappen. Een mens is nooit te oud om nieuwe uitdagingen aan te gaan."

Info/boekingen: tel. 043-3580550, 06.55747680, e-mail coenen@home.nl, www.johncoenen.com
terug naar John Coenen

Deze pagina is bijgewerkt op