Het Brabants Dagblad op het web

Een Limburgse zoektocht naar Henk Wittenberg

door Marcel Linssen

Dialectzanger Paul van Loo uit Heerlen vond in zijn kast een radio-opname, dertig jaar oud.- Gecharmeerd door de tekst, vertaalde hij die in Heerlens dialect en zette het op cd. Zo krijgt een lied van Schijndelaar Henk Wittenberg een nieuw leven.

Kom bij me terug in de morgen. Voor fervente radioluisteraars een lied dat begin jaren zeventig regelmatig te beluisteren was. De Heerlense zanger Paul van Loo, die in die tijd furore maakte met The Black Stars, nam op een zondagmiddag dat nummer op. „Dat deed ik wel vaker met radioprogramma’s waarin goede muziek zat.“
Hij raakte erdoor gecharmeerd en heeft het nooit gewist. Sterker nog, bij de voorbereiding van zijn tweede cd in het Heerlens dialect kwam deze tekst weer bovendrijven. Kom bij me terug werd Kom bie mich trük en kreeg een eigentijds arrangement.
„Het lastige was dat ik alleen maar wist wie het had geschreven. Ene Henk Wittenberg. Iemand met die naam, staat bij de Buma/Stemra wel ingeschreven, maar ze konden niet achterhalen waar die man nu woont. De platenmaatschappij die Kom bij me terug heeft uitgebracht bestaat niet meer. Dus dat spoor liep ook dood“, vertelt Van Loo.
Tijdens de knusse presentatie van zijn cd Sjpeegelpleëtje, afgelopen week in het zestig stoelen tellende Lexor Theater in Heerlen, repte Van Loo over zijn zoektocht. „Ik ben benieuwd wie die Henk Wittenberg is. Die man zal verrast zijn als hij over enkele maanden ineens geld krijgt van Buma/Stemra“, lachte Van Loo.

Televisie

In Schijndel, aan de rand van Eerde, zit Henk Wittenberg diezelfde avond rustig achter de tv, niet wetend dat pakweg honderd kilometer zuidelijker zijn naam herhaaldelijk valt. Een van de bezoekers aan de Heerlense cd-presentatie heeft weet van Wittenbergs verleden als schijver van lied- en cabaretteksten. Alleen helemaal zeker is hij er niet van. Dus eerst maar een telefoontje richting Schijndel. „Ja, dat heb ik geschreven. Als ik me goed herinner in 1969“, reageert Wittenberg verrast.
Het liedje is toen uitgevoerd door de Bossche/Osse cabaretgroep Het slimme gras, waarvan Wittenberg een van de leden was. „Het gekke is dat ik al dertig jaar niets meer heb gedaan met muziek, en dan krijg je ineens een telefoontje dat zo’n liedje opnieuw is opgenomen. En vertaald. Dat alleen al is heel apart. “

Graficus

Wittenberg is weliswaar als tekstschrijver uit de muziek gestapt, als graficus betreedt hij soms nog de oude paden. Zo verzorgde hij twee jaar geleden de vormgeving van het lijvige boekwerk ’Wereldberoemd in Den Bosch’ over de Bossche muziekgeschiedenis.
Dat taal een voorliefde van Wittenberg is. blijkt uit zijn schilderijen, die doorspekt zijn met woorden, en door de een gedichtenbundel. Wittenberg gistermiddag: „Ik heb met de post net de cd van Paul van Loo gekregen en het lied beluisterd. Heel mooi. Eigenlijk ben ik best geroerd dat zoiets na zoveel jaar weer opduikt. “

terug naar Paul van Loo

Deze pagina is bijgewerkt op