Limburgs Dagblad op het web

Feest bij burgemeesters over wiet Sjérke

Lanaken/Maastricht Wie had gedacht dat marihuana nog eens zes burgervaders aan het zingen zou brengen? Het was een vrolijke boel bij de opnames van een carnavalswietlied.
„Sjérke dee wôl de wiet kweet!"
(uit volle borst, op een stampende carnavalsdeun)
„Ja heel goed en nu nog een keer."
„Sjérke dee wôl de wiet kweet!!"
(bulderende zang, twinkelende ogen)
„En nu nog een keer om het af te leren."
„Sjérke dee wôl de wiet kweet!!!"
(totale uitzinnigheid, schudden met het lijf)
„Ja, heel goed en nu voor het echt..."

Opnameleider Bert Moors perst woensdagavond in zijn studio in Lanaken het uiterste uit zes verhitte burgervaders, dialectzanger Frans Croonenberg en tientallen zwetende Zingende Pótsvrouwe. „Morgenochtend om half zeven zijn we wel thuis", zegt loco-burgemeester Jo Dejong van Meerssen, met een olijke blik op de klok die 23 uur aangeeft. De stemming wordt zo feestelijk dat het wel lijkt alsof de wiet helemaal niet kweet moet, maar iedereen een paar dampende trekken van een reuzenjoint heeft genomen. Moors kijkt er niet vreemd van op. „Heel sfeervol. In België zijn wij wel gekkere dingen gewend. Nog even de stemmen wat uitfilteren en klaar", zegt hij van achter zijn mengpanel.
Burgemeester Gerd Leers (Sjérke) heeft heel wat losgemaakt met zijn plannen om Maastrichtse koffieshops naar de randen van de stad te verplaatsen. Zes collega's uit de buurgemeenten zijn op het onchristelijke tijdstip naar de opnamekelder in Lanaken afgereisd voor hun ludieke protest. Behalve Dejong, zijn ook Hans Schmidt (ex-Eijsden), Harrie van Beers (Margraten), Constant Nuytens (Valkenburg), Alex Vangronsveld (Lapaken) en Huub Broers (Voeren) present. Alleen burgemeester Jan Peumans van Riemst is verhinderd. Bedenker van de actie Jo Schmeitz uit Gronsveld zingt glunderend mee. „Kijk", zegt hij wijzend op een passage in zijn lied: „'D'n damp dee stjeig hom nao de kop.'" De wietdampen zijn Gerd Leers naar de kop gestegen. „De wiet is een probleem van zeker zestig miljoen Europeanen en niet alleen maar van Maastricht."
De burgemeesters reageren niet allemaal even fel. Nuytens klinkt nog het meest fanatiek als hij roept dat ze „een protestsong" opnemen „omdat Maastricht de rommel in onze achtertuin wil dumpen". Dejong en Van Beers roepen dat het voor hen toch vooral om het ludieke carnavalsgevoel gaat. Schmidt, speciaal even naar het zuiden komen rijden vanuit zijn nieuwe standplaats Woerden, zegt dat het leuk is om Leers een beetje te jennen. Vervolgens benadrukt hij dat het uiteindelijk zaak is om niet met de rug naar Maastricht te gaan staan.
De schrik voor Leers is in de studio nog voelbaar. Schmeitz vraagt om de tekst van zijn lied niet voor vrijdag in de openbaarheid te brengen, omdat Leers dan te snel een tegenlied kan schrijven. De Maastrichtse burgemeester heeft eerder aangegeven dat hij een muzikaal antwoord niet uitsluit. „Daar heb je Leers", zegt Nuytens lachend als een zijdeur van de studio openzwaait om een toeschouwer door te laten.
Het wietlied is afgelopen nacht met spoed in een oplage van duizend exemplaren in Duitsland op cd gezet. Vijfhonderd cd's worden in Gronsveld en Rijckholt verspreid en vijfhonderd gaan naar de Zingende Pótsvrouwe. Frans Croonenberg neemt zelf nog een verder uitgewerkte versie van het lied op die in januari de markt op gaat. „Leers mag best met een eigen lied komen, dat maakt de discussie alleen maar levendig", roept Schmeitz.

Tekst vanhet Wietlied

Sjérke dee wôl de wiet kwiet
En heer wét wel boe nao tôw
Sjérke dee wôl de wiet kwiet
Dat zeet heer zellevers aon zien vrôuw
Sjérke dee wôl de wiet kwiet
D'n damp dee stjeig höm nao de kop
Sjérke dee wôl de wiet kwiet
En wie los heer dat noe op
Heer wôl 't Boon verplaotse roond um us aaijt Mestreech
Heer vindt 't heij neet oet zien, de sjöpkes moote leeg
Heer wét noch wél gét plaotskes aon de otooweeg
Van Meersse tot in Voere, heer wach noch op greun leech
'n grémke door de veurdeur 'nne kilo achterum
Dat heet heer goot gesjoote, jao Sjérke dee is sjlum
Taaatatataratatata!
Sjérke dee wôl de wiet kwiet...
Geine min's bring'k heum noch vaan zien s'tjök
Heer is daan recht door zie
Gaot mér kieke op de Vinkesjlaag, dao vind'ste ouch nik's mie
De stjroom dee gét weer gans gewoen, de sjeurke's ligge plat
De bent die goon ouch vaan de vaan de moas, dat heet heer goot gelap
Taaatataratatata.
Sjérke dee wôl de wiet kwiet....

terug naar Burgemeesterssextet

Deze pagina is bijgewerkt op