De Limburger op het web

Leerlingen Loedoes basisschool
scoren knaller van een carnavals-hit

Kčnjerleidje Bambňsj jonge klassieker

Ze voelen zich best wel een beetje sterren. Een echte cd, veel optredens en airplay. Hoe een groepje basisschoolleerlingen een regelrechte carnavals-klassieker maakt.
door Jeroen Geerts

Ontzettend cool, vinden ze het. De leerlingen van basisschool Loedoes in de Sittardse wijk Hoogveld zijn allemaal zo trots als een pauw. Middels auditie geselecteerd door de Marotte mochten Ramira Merckelbach (10), Joëlle Poukens (10), Anne ten Boske (11), Mandy Heesakkers (10), Anneke Goddeng (11) en Noëlle Hendrix (10) dit jaar het kčnjerleidje op de Marotte-cd 2009 opnemen.
Het liedje Bambňsj, dat in Sittards dialect zoveel betekent als 'feest vieren, lol maken', groeide in no-time uit tot dé grote hit van Vasteloavend. Sterker nog: in de top 1111 van vasteloavesleidjes die L1 momenteel uitzendt, staat het door Thei Wessels geschreven stuk op nummer 27. Het hoogst genoteerde liedje uit het Sittardse. Nu al een all-time klassieker dus.
Tijdens de dolle dagen lijken de meiden en hun dansgroep van nog eens twaalf Loedoes-leerlingen in een heuse toerbus te leven. De opening van het kindercarnaval, de schouwburg, drie keer op de Markt, live op L1 en Marotte-tv. Ze gaan van optreden naar optreden in een speciale bus. „Een echt avontuur." Voorlopig hoogtepunt: zingen voor vierduizend man tijdens de Bočte-zitting in Venlo, afgelopen zaterdag. En 't Kanon van 't Balkon, diezelfde avond, voor misschien wel nog meer mensen. Zenuwen? Volgens solo-zangers Ramira valt het mee. „In het begin waren we zenuwachtig. Maar bij het eerste refrein was alles goed."
De anderen knikken instemmend. Het is puur genieten om op het podium te staan en te zien hoe iedereen met de armen zwaait. Wat dat betreft gaat op: „hoe groter het publiek, hoe makkelijker. Het moeilijkste optreden was dat voor onze eigen klas."
Echte sterren voelen ze zich. Zeker nadat ze in de opnamestudio geweest waren. Ook wel raar, om je eigen stem te horen. Inmiddels zijn ze het gewend. Bambósj was ook al plat du jour bij L1. „Heel grappig om dan telefoontjes te krijgen van mensen die je op de radio gehoord hebben."
Maar vooral het optreden. Dat smaakt naar meer.


terug naar Basisschool Loedoes

Deze pagina is bijgewerkt op