de Volkskrant op het web

Aubade aan Leers als ludiek protest tegen zijn wegsturen als burgemeester Maastricht.

MAASTRICHT Violist André Rieu is de absolute topact van het grootse Volksadieu dat de burgers van Maastricht op poten zetten voor hun vertrekkende burgemeester Gerd Leers (CDA). Via schermen op de Markt zal de wereldberoemde Maastrichtenaar eind deze maand met zijn orkest live vanuit Zürich een aubade brengen aan Leers. Dit wordt bevestigd door volkszanger Huub Adriaens, de organisator van het evenement.
Het Volksadieu op 26 februari belooft, een kleine week voor de, lokale verkiezingen, een opmerkelijk en politiek zeer pikant aanhankelijkheidsbetoon te worden van de stad aan de burgemeester die in januari het vertrouwen verloor van de gemeenteraad. Al rond het debat lieten veel Maastrichtenaren de raad weten dat zij het debacle rond Leers' Bulgaarse vakantiehuis niet genoeg reden vonden om een geliefde burgemeester weg te sturen.
Niettemin meenden PvdA, GroenLinks, SP en VVD dat Leers niet nog langer geloofwaardig in de stad kon functioneren nadat was gebleken dat hij zakelijke en privébelangen niet altijd had weten te scheiden.
Een deel van de stad draagt dat de raad na en is van plan dat ook tot uitdrukking te brengen in het stemhokje. Begin deze maand hielden honderden Maastrichtenaren een protestmars waarmee zij het aanblijven van Leers eisten. Ook Adriaens zegt 'verdrietig' te zijn over de gang van zaken, maar benadrukt dat het Volksadieu geen politieke betoging tegen de raad mag worden. 'Daar zien we streng op toe. Wij gaan niet met het vingertje wijzen. Dit feest is vooral bedoeld om alles te verwerken. De stad moet het een plaats geven. En natuurlijk verdient Leers, een goede burgemeester en een goed mens, gewoon een waardig afscheid.'
Het Volksadieu wordt een ware parade van Maastrichtse artiesten, onder wie Beppie Kraft en het beroemde mannenkoor Mastreechter Staar.

terug naar Gerd Leers

Deze pagina is bijgewerkt op