magazine
van folk tot
wereldmuziek

NEWfolkSOUNDS op het web

Ton Engels
Herfstkampioen

(Vulcano PlatCD 7214)
De Limburger Ton Engels stopt in zijn liedjes veel waarnemingen, diepzinnigheid en niet te vergeten humor. Zijn melodieŽn zijn pakkend en als hij de liedjesmachine in beweging zet, passeren gevoelige (Weg) en serieuze zaken (Ze zeet). Maar de ironie kruipt ook vaak tussen de regels door (Makt niks oet). Zijn nieuwste cd is alweer zo’n typische mix van humor, melancholie, ernst en uitgekiende melodieŽn. In de muziek staan Mike Roelofs (toetsen), Eric Coenen (bas) en Arthur Lijten (slagwerk) hem vakkundig bij. Het kwartet vormt een compacte basis, terwijl enkele gastmuzikanten sommige melodieŽn verder inkleuren.
Voor de Limbobeten zijn alle teksten in het Nederlands bijgevoegd. Uit deze schilderijtjes blijkt de kwaliteit van de liedschrijver. Uitbundige en gevoelige nummers wisselen elkaar af. Bij het beluisteren is het soms moeilijk om het gezicht in de plooi te houden.
Alle liedjes steken ver boven de middelmaat uit. Toch zijn er twee die het goed gevoel extra prikkelen. Veurjaor heeft een aanstekelijke melodie met een uitgesproken Engels-tekst die schommelt tussen ironie en realiteit. En dan is er nog Dezen aovend. Daarin laat Ton Engels je het gevoel ondergaan van een live-concert.
Heerlijk zo’n schijf. Dat wordt nu al weer uitkijken naar de volgende.

Joop van den Bremen
terug naar Ton Engels
Deze pagina is bijgewerkt op