Limburgs Dagblad op het web

„Tuutebulles” tegen carnavalsvervuiling

HEERLEN - Producent Wiel Lagarde bood gistermiddag in het Pancratiushoes van Heerlen burgemeester J. Reijnen de eerste LP aan die de naam draagt Tuutebulles. Deze eerste langspeelplaat van de Klumpkes-Blumkes (waarvan Lagarde voorzitter is) omvat liefst elf nieuwe liedjes, elf traditionele, drie van Wiel Knipa en zeven uit eigen repertoire.

Wiel Lagarde legde de bedoelingen van deze carnavalsschijf uit: „Op de eerste plaats willen wij met deze voornamelijk Heerlense liedjes vechten tegen de massale invloed uit het westen. Bovendien hebben we er een cultureel tintje aan gegeven en voor de rest moest het een lekker, gezellig plaatje worden”. Door middel van dia's liet hij alle medewerkers en sponsors van de LP de revue passeren. Burgemeester Reijnen toonde zich vooral blij dat de jeugd zon groot aandeel had in het vocale gedeelte. Hij voegde er aan toe: „Ik ben blij nog even naar deze ludieke gebeurtenis te zijn gekomen. Ik vrees echter dat ik de plaat pas vanavond laat kan afdraaien want we staan zo dadelijk voor een moeilijke raadsvergadering die wel eens tot vannacht kan duren”. Uit het aanbod van 72 liedjes zijn uiteindelijk 32 liedjes voor de LP gekozen. Ze zijn allemaal gearrangeerd door Jan Theelen uit Munstergeleen. Tekstschrijvers zijn: Nic Bout, Faust Sloekers, mevrouw Tiny Pasmans-Vaessen, Grad Hauser, Wiel Lagarde en natuurlijk Wiel Knipa (die zelf ook Dr Lange Jan, Sjoenkelwals en Heêlesje Wink zingt). Isi van der Wall had de muzikale eindverantwoording. Hij componeerde zelf zes liedjes. De Klumpkes-Blumkes bestaan uit ongeveer veertig clowns die al sinds drie jaar in Heerlen en omgeving met eigen geschreven en gecomponeerde liedjes optreden. De leeftijd van het koor varieert van-2 tot 40 jaar. Het zijn allemaal ex-leerlingen van de KLOS (kleuteropleidingschool) aan de Klompstraat waar Wiel Lagarde adjunct-directeur is en familieleden, kennissen en vrienden van Wiel. De plaat is op diverse plaatsen in Heerlen te koop. Prijs ƒ 19,-.
„Tuutebulles” is een semi-carnavalsplaat die we graag wat meer op de Limburgse markt zouden zien verschijnen. De schijf omvat niet uitsluitend typische Heerlense liedjes. Er komen ook streekliedjes op voor die voor deze gelegenheid in het Heerlens dialect zijn gezet. Voor de spelling is Jan Huntjes ingeschakeld. Vocaal en instrumentaal valt hier en daar een steekje, maar het enthousiasme waarmee de uitvoerenden zich blijkbaar achter het idee hebben geschaard, vergoedt veel. De vele tempowisselingen en de vaart waarmee de liedjes worden gebracht, staan borg voor veel luistergenot.

Jo Jeurissen

terug naar Klumpkes Blumkes

Deze pagina is bijgewerkt op