Janviool nr. 29, april 1980

Koeraash

VA BOKKERIEJESH BIS SHTADSLUJ:

STOOF MU 7462

De groep Koeraash is een gelegenheidsformatie uit Limburg bestaande uit de meeste leden van Get Paraat en twee gasten. De plaat werd in december door een Limburgse firma als relatiege-schenk verspreid en komt in april normaal in de handel. In tegenstelling tot de beide platen van Get Paraat bevat hij uitsluitend Limburgs - en grotendeels eigen - werk. Dat maakt hem wat mij betreft wel wat interessanter, maar het is wel bijzonder jammer dat geen teksten bijgevoegd zijn. Als niet-Limburger moet ik nu maar raden waar het allemaal over gaat. Ik kan de plaat daarom alleen maar beoordelen op zijn muzikale kwaliteiten. Het is een leuk gevariëerd geheel. Drie nummers waren al te vinden op de platen van Get Paraat: de Perendans op de eerste en Ut Greetje en Shtukske Shink op de tweede. Volgens mij zijn het eksakt de zelfde opnamen, wat jammer is voor wie die twee platen al heeft. Het zijn tevens de meest folky nummers van Koeraash. De rest is folkrock of zuivere rock. Dat Waar Mig Shietegaal en Hank Aahank doen denken aan het werk van Normaal. Tip voor de platenmaatschappij: breng dit als single uit, lanceer met met veel poeha als een nieuwe stroming, 'vlaaienrock' of zoiets, en hitsukses lijkt verzekerd. Zo gaan zulke dingen toch?
Op kant één komt nog een stukje voordracht voor, waarvan de pointe me helaas ontgaat, maar het wordt gevolgd door het erg mooie Sirkus, goede zang met gitaarspel. Het laatste nummer, Miene Vrunk Shef, is wat de muziek betreft géén eigen nummer, zoals op de hoes staat, maar een bekende Ierse meedeiner, waarvan de naam me ontschoten is.
Rustige en wildere nummers wisselen elkaar goed af. Het klinkt allemaal heel aardig, vooral door de zang die ook in de rocknummers van een goed nivo blijft. Muzikaal verantwoord schrweeuwen, kun je dat noemen. De plaat bevalt mij aanzienlijk beter dan de Get Paraat-produkten. Ik zou alleen nog wel eens willen horen wat de teksten betekenen. Dat verzuim is bij de 'Handelseditie' van de plaat misschien nog goed te maken

JAN ERIK GRUNVELD

terug naar Koeraash

Deze pagina is bijgewerkt op