Ruud's Music Magazine op het web

Rondje Brabant(s)

door Oscar Hovens

Record aantal Brabants Dialect CD's in mei 2000 verschenen!!!!
Ik heb reeds verschillende malen geschreven dat er in Brabant niet zoveel dialectcd's verschijnen. De maand mei was hierop een uitzondering want er vonden maar liefst twee CD presentaties plaats.

CD "Tevreeje" van Nico van de Wetering.
Op 21 mei j.l. vond de presentatie plaats van het derde album van Nico van de Wetering uit St.Oedenrode. Na "Rond d'n Torre" en "Wor ik me content vuul" werd nu "Tevreeje" ten doop gehouden, en dat maar liefst tweemaal. Er was n.l. zoveel belangstelling dat er zowel 's middags als 's avonds een presentatie gehouden werd, met als resultaat: TWEEMAAL VOLLE ZAAL.
In het tekstboekje schrijft Nico o.a. 'Tevens heb ik met deze CD willen laten horen dat het zingen in het Brabants dialect niet altijd "t'rug nor vruuger" hoef te betekenen. En daar is hij ten volle in geslaagd. Wat te denken van titels als "Brabant tegen zinloos geweld" en "E-mail en fax" die toch als moderne onderwerpen beschouwd kunnen worden.
Van een heel ander soort is het liedje "Het bist in ons allen"
Stikte es 'nne struisvogel oewe kop noit in de grond
Of vuulde oew eige es 'nne vis in 't wotter zu gezond
Vliegde d'r noit es uit al is 't mi'nne slakkegang
Of bende beresterk mer es 'nnen wezel oh zo bang

Zomaar vier regels van in totaal 24, waar de beest in ons allen te voorschijn komt. Kortom variatie genoeg.
Klomp Records KRCD052000 Distributie: Pink Records Drachten
Info Nico v.d. Wetering:0413 - 475 291

CD "Geluk" van Lambert van Hintum.
In de serie Brabants op z'n best is als nummer 8 "Geluk" van Lambert van Hintum uit Berghem (bij Oss) op 28 mei j.l. gepresenteerd. En dat gebeurde ook voor een volle zaal, waarbij aangetekend mag worden dat voor een bezoek aan deze presentatie evenals al die van Nico v.d. Wetering betaald moest worden. Alle nummers (18) werden live ten gehore gebracht, alleen onderbroek voor een pauze. Collega-artiesten waren volop aanwezig, maar alleen om te luisteren. Ik weet dat ik hiermee in herhaling verval, maar ik wil toch een lans breken, om in Limburg bij een bepaald repertoire, ook een keer iets dergelijks te proberen. Want een ding is zeker: het aanwezige publiek komt uitsluitend voor de betreffende artiest en zijn of haar nieuwe CD!!!!
Geluk is 'n klein bluumke van de keinder,
oewe mens hi onverwaachs unne vrijen dag.
D'n hond die zo spuls en dan veinde'r
w plntjes in d'n hof die ge uurst nie zaagt.
Geluk, d is gezond van lijf en lede;
oew wrk doen zonder stress of pijn.
De mense um oe hene niet vergete,
gen laast hebbe van ruzie of chagrijn.

Info: Visco Production, Rosmalen 073 - 521 73 26
Distributie: Music Net, Weesp Visco CD 1831 JV

Kort Brabant(s).Giel Verhaegh in Panningen zonder radioprogramma.
Giel lid van de S.B.M. = S(amenwerkende) B(rabantse) M(uziekprogramma's) zit met onmiddelijke ingang zonder programma's, door ingreep bestuur van de lokale omroep in Helden-Panningen.
Giel die bij vele Brabantse artiesten al geen onbekende meer was, en bekend door zijn emotionele betrokkenheid en bezieling bij het dialect van zowel Limburgs als Brabants kant werd aan de kant gezet.
De komende tijd zal de ware reden wel naar buiten komen, aan zijn inzet kan het niet gelegen hebben.

Info: WAIZENNUTMAR uit Beek en Donk. Bij de vorige aflevering ben ik het infonummer voor de CD vergeten te vermelden. Hierbij alsnog: Info: Tonny van de Graft 0492 -461 396.

Voor meer informatie en reacties kunt U kontakt opnemen met: S.B.M. p/a Oscar Hovens, Duiker 14, 5751 RL Deurne, tel. 0493-31 40 09.

Tegenwoordig kunt U mij ook vinden op http://dit.is/oscarhovens/
en Uw email kunt U sturen naar troubadours@planet.nl

Deze pagina is bijgewerkt op