Ruud's Music Magazine op het web

Rondje Brabant(s)

door Oscar Hovens

In deze bijdrage komen maar liefst 3 CD's aan de orde, en dat is voor Brabantse begrippen veel, heel veel.

CD " Vur Iedereen" Jan van der Heijden uit Liempde.
Op 25 maart j.l. was het zover, Jan van der Heijden uit Liempde presenteerde in Den Durpsherd (overvolle zaal ) in Berlicum zijn allereerste CD. Ik heb er al zo dikwijls over geschreven, over de Brabantse manier van presentaties, dat ik het nu alleen maar laat bij "gewoon de liedjes van de CD laten horen, en verder geen toeters en bellen", en daarbij is de artiest en het publiek de winnaar.
Jan heeft zich o.a. laten inspireren door de Brabantse Troubadour Ad de Laat die ons veel te vroeg ontvallen is. Hij maakt zijn eigen teksten en muziek. In het voorwoord van het tekstboekje geeft hij ook aan dat het Brabantse lied dikwijls vereenzelvigd wordt met nostalgie en dan denkt hij wel eens "Wa zò 't mooi zen as liedjes, die over geweld gaon, nostalgisch zun zen, maar helaas 't is nog lang nie zo wijd" . Jan van der Heijden zingt ook over vroeger, zijn jeugd e.d. maar ook over dingen van nu die veel mensen bezighoudt zoals, zinloos geweld, GSM, maar ook over 't Bejaardenhuis. Eigenlijk zingt hij over vroeger, nu en de toekomst.
Info en distributie: Jan van der Heijden 0411- 63 12 34

CD " Glas in Loewd" Lein den Bleui, Overlangel.
Op tweede Paasdag presenteerde Lein den Bleui (Bert van der Linden) uit Overlangel in de Petjesbar (overvolle zaal) zijn tweede CD. Na "Zaand"in 1996 kwam nu "Glas in Loewd".
Wellicht ten overvloede, ook hier werden alle liedjes van de CD live ten gehore gebracht met een aantal studiomuzikanten. Ook Lein of zo U wilt Bert schrijft zijn eigen muziek en teksten.
Bij deze CD vallen in ieder geval 2 liedjes op wat onderwerp betreft n.l. een over Sarah en een over Schônmoeder, en liedjes over schoonmoeders die positief bezongen worden, liggen niet bepaald voor het oprapen. Ook Lein zingt over het verleden en het heden, wat te denken over de mantelzorg (die regelmatig op radio, TV en krant behandeld wordt).
Info en distributie: Bert van der Linden 0486-411 443

CD "Un goei Gevuul" Schik, Grave
Schik is een 8 persoonsformatie uit de Graaf (Grave) die al wel met enkele nummers terug te vinden waren op Brabantse verzamelcd's, maar die op 29 april in het Palazzo theater (overvol) hun eerste CD presenteerde. Alle acht leden zijn druk in de weer omdat zij zelf ook voor het bespelen zorgen van keyboard, basgitaar, mondharmonica, percussie, gitaar zorgen. De teksten worden hoofdzakelijk door Ciny van Vonderen geschreven, de muziek wordt als het nodig is "geleend". Omdat Schik de nodige instrumenten bespeelt, zijn er ook enkele instrumentale nummers op de CD gezet, wat de afwisseling alleen maar ten goede komt. En ook deze CD bewijst maar weer eens dat de liedjes beslist niet alleen over vroeger gaan, maar vooral over de dagelijkse dingen in er vandaag de dag gebeuren in de wereld, maar vooral in de Graaf (Grave).
Info en distributie: 0486-47 15 86

Voor de rest: er zullen CD's gaan komen van Kwartjesvolk, de Revuo's, Noud Bongers, Jozefien Dortmans. Kortom, het ziet er goed uit voor diegenen die het Brabants dialect weten te waarderen, of leren te waarderen.

Voor meer informatie en reacties kunt U kontakt opnemen met: S.B.M.
p/a Oscar Hovens, Duiker 14, 5751 RL Deurne, tel. 0493-31 40 09.

U kunt mij ook vinden op http://dit.is/oscarhovens/ en Uw e-mail kunt U sturen naar troubadours@planet.nl

Deze pagina is bijgewerkt op