Ruud's Music Magazine op het web

Rondje Brabant(s)

door Oscar Hovens

In deze laatste aflevering voor het jaar 2001 besteden wij aandacht aan 2 nieuwe cd’s en de Ad de Laat prijs.

CD “Van Ujese Komaf” van Josefien Dortmans uit Uden.
Dat Josefien uit Uden zou komen bleek wellicht aan de titel van de CD. En dat ze uit Uden komt wil ze weten, ze is er trots op en dat draagt ze uit evenals het plezier dat ze beleeft aan het optreden in natuurlijk het Udens dialect. Op 30 september presenteerde zij haar tweede CD “Van Ujese Komaf”.
In het tekstboekje vat zij alle titels van de CD op de volgende manier samen:
Terwijl ik droom van men Brabant zonder donker licht, zet ik de zurg opzij, ben ik efkes genne mobielefiel en wil ik niks te maken hebben mi www.nl mar gao’k in de burries. Ik denk alleen aon ’n hermenieke, d, mi de vier klin mannen, noa opoe gong um ze te besteken, maor um veur heur ’t Ujese volkslied te zingen. Jerimiki nog aon toe, soms probeer ik ok ’n zeverliedje in ’t dialect, mar n liedje zing ik echt speciaal vur jou. Al ben ik van Ujese komaf, toch vraog in in men Brabants-Spaans: Ol doede mee? .
De meeste teksten schrijft zij zelf evenals de meeste muziek. Uit de titels blijkt heel duidelijk dat de kritiek die steeds maar weer te horen is dat de dialectliedjes altijd maar weer over vroeger e.d. gaan volledig achterhaald is. WWW.NL en Mobielefiel bijvoorbeeld bewijzen eigenlijk ten overvloede dat Josefien helemaal bij de tijd is.
Info en distributie: Josefien Dortmans 0413-26 61 32

CD “Vrtop” van Kwartjesvolk uit Zeeland.
Kwartjesvolk vierde in oktober het 20 jarig bestaan en presenteerde op 2 en 3 november hun inmiddels 3e CD. Proberen te beschrijven wat Kwartjesvolk is en doet is echt onbegonnen werk. Ook een Cd presentatie kun je niet beschrijven, je moet het meemaken!. Wel te vermelden is dat de groep uit Zeeland in staat is het publiek een aantal uren achtereen te boeien. Je weet eigenlijk nooit wat er komt, en zij zelf af en toe ook niet (tenminste die schijn proberen zij te wekken). Misschien is het woord “gezelligheid” wel de verpakking van Kwartjesvolk. Bij deze CD verleende Ger Coppens haar medewerking door het schrijven van twee liedjes.
Info en distributie: Jan van Schijndel 0486-453 035

Ad de Laat prijs 2001 voor Lya de Haas.
Na Ivo van Dinther (1996), Cor Swanenberg (1997), Nol van Roessel (1998), Harrie Franken (1999), Peter Aarts (2000) was het dit keer Lya de Haas uit Vinkel die de prijs in ontvangst mocht nemen. De uitreiking gebeurde tijdens de Dialectmarkt die dit jaar voor de tweede keer gehouden werd in de Durpsherd in Berlicum. Omdat er tijdens de Dialectmarkt veel Brabantse artiesten optreden kon de uitreiking gebeuren in aanwezigheid van veel collega’s.
Lya over Ad de Laat: “Ad sprak mij aan door zijn teksten en zijn manier van optreden. Ad moedigde mij aan om op te treden (zonder de nadruk te leggen op het dialect) en nam mij ook wel eens mee naar optredens”.
Nadat Lya op haar vijfde al zong bij de kerststal in de St. Jan, op haar elfde lid was van de gitaarclub, meedeed aan de Revue en Songfestival deed zij mee aan de eerste Brabantstalige DialectCD “de Moeite wrd”. Dit sprak aan en vormde de stimulans om een eigen CD te gaan maken en zo kwamen de CD’s “ ’n Lutske me’ Lya’s” , “Blef nog Efkes” en “Stille Taal” waarbij het aandeel van eigen teksten en muziek ook steeds groeide. Behalve teksten en muziek schrijven is Lya ook nog aktief bij Radio Vladeracken waar zij het dialectmuziekprogramma “de Griebelgrauw” presenteert op zondagmiddag van 12.00 tot 13.00 uur. Op de zaterdagmiddag van 13.00 tot 14.00 presenteert zij bij Omroep Brabant het programma “Op zijn Brabants”.
Lya zei het een vorm van erkenning te vinden dat zij deze prijs in ontvangst mocht nemen. NB: Lya is de eerste vrouw die de prijs kreeg.
In de tijd van de CD “de Moeite wrd” vervulde Lya misschien een voortrekkersrol als uitvoerend brabantstalig dialectartieste, nu kan zij een stimulans zijn voor menigeen die ook een voorliefde heeft voor het Brabants dialect.

Voor meer informatie en reacties kunt U kontakt opnemen met: S.B.M.
p/a Oscar Hovens, Duiker 14, 5751 RL Deurne, tel. 0493-31 40 09.

U kunt mij ook vinden op http://dit.is/oscarhovens/ en Uw e-mail kunt U sturen naar troubadours@planet.nl

Deze pagina is bijgewerkt op