Het Brabants Dagblad op het web

Roggebrood met zult en veel muziek

Door Edith Verwegen

Roggebrood met zult, optredens van echte Brabantse artiesten. In de markthal in Uden werd gisterochtend de jubileumuitzending gemaakt van het radio-programma 'Krèk zo gezèllig as ut vruugur waar'. De mensen die er live bij waren, vermaakten zich in ieder geval goed.

De markthal in Uden stroomt tegen tienen 's ochtends aardig vol. Op een podium staan twee mannen met een accordeon te spelen en zingen. Bij de bar is het wachten op de koffie, de apparaten kunnen al het volk dat naar Uden is gekomen, niet tegelijk voorzien van een bakje. Maar niemand heeft haast en dus wordt rustig gewacht. En geluisterd, naar het radioprogramma 'Krèk zo gezèllig as ut vruugur waar'. Al 12,5 jaar presenteert Jan van Dommelen het programma in dialect voor Sky Line radio. Een jubileum dus en om dat te vieren wordt deze zondagochtend een speciale, vier uur durende live-uitzending gemaakt vanuit de markthal in Uden.
Veel mensen die normaal iedere zondagochtend de radio afstemmen op het programma, zijn nu naar Uden gekomen om de jubileumuitzending mee te maken. Het idee voor het programma komt van Van Dommelen zelf. Hij werkte al enige tijd bij de lokale omroep Sky Line toen hij bedacht dat bij zo'n omroep eigenlijk een programma hoort dat in het dialect wordt gepresenteerd. Al meteen bij de eerste uitzending kreeg Van Dommelen zo veel reacties dat hij wel door móest gaan. Intussen heeft Van Dommelen 677 uitzendingen gemaakt waarin 6.147 Brabantse liedjes werden gedraaid, alles bij elkaar goed voor 531 uur radio.

'Ujese'
De volgende artieste is intussen op het podium gekomen. De Udense Josefien Dortmans wordt door Jan aangekondigd als de 'Ujese' die ooit samen met zwager Gerard het duo Dortmans vormde. Speciaal voor de jubileumuitzending heeft ze een liedje gemaakt. Op briefjes die zijn uitgedeeld aan het publiek, staat de tekst van het refrein. Ook als is het pas tien over tien, de stemming in de markthal zit er al goed in.
Jan van Dommelen kijkt de zaal rond. Nog steeds lopen mensen binnen. Extra tafels en stoelen moeten worden gehaald.
Roggebrood met zult en spek gaat rond, het bier vloeit. Muzikanten volgen elkaar snel op. Henk en Rene Habraken, Marie-Christien Verstraten, Annelieke Merx en Frans van der Aalst. De mensen in de markthal vermaken zich. Ze zingen mee, deinen mee en klappen telkens weer voor elke artiest. "'t Is hier hartstikke gezellig", vindt een man, "krek zo het vruugur waar".
Het is dan bijna één uur 's-middags. De jubileumuitzending zit er bijna op. Maar, zo verzekert Van Dommelen zijn luisteraars, 'Jan kumt trug'.

terug naar Josefien Dortmans

Deze pagina is bijgewerkt op