Ruud's Music Magazine op het web

Rondje Brabant(s)

door Oscar Hovens

2 november 2003 uitreiking Ad de Laat prijs
De Ad-de-Laatprijs 2003 is dit jaar toegekend aan Gerard van Maasakkers uit Budel. Dat heeft de nominatiecommissie onder voorzitterschap van Cor Swanenberg besloten. De nominatiecommissie bestaat uit leden van de Brabantse Avonden uit Berlicum, Den Dungen en Vinkel. De prijs zal worden uitgereikt op zondag 2 november tijdens een live uitzending van het Brabants Uurke in het brouwershuijs Morees in Lieshout.
Hij krijgt deze prijs omdat hij in zijn 25 jaar als zanger/schrijver het Brabants binnen en juist de laatste jaren buiten de grenzen van Brabant op een bijzondere manier heeft bevorderd.
De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon die zich op een bijzondere manier verdienstelijk heeft gemaakt voor het Brabantse dialect.De prijs is genoemd naar de in 1995 overleden grote zanger van het Zuiden Ad de Laat. De prijs werd eerder uitgereikt aan Ivo v Dinther (1996), Cor Swanenberg (1997) en Nol van Roessel (1998), Harrie Franken (1999), Peter Aarts (2000), Lya de Haas (2001) en “De Sjawi's” (2002). De prijs bestaat uit een bronzen beeld van een harmonikaspeler en een oorkonde.
Gerard van Maasakkers werd geboren in 1949 in Nuenen. Al in zijn prille jeugd werd hij aangetrokken door muziek; hij zong in het kerkkoortje, op de kostschool had hij z’n eerste bandje "The Spruce Valley Boys". Toen al organiseerde hij "songfestivals" voor de buurt, thuis op de stoep.
Op z’n zeventiende kreeg hij z’n eerste gitaar. Er blijft vooral Engelstalige muziek klinken op z’n studentenkamer in Nijmegen, waar hij de Middelbare Tuinbouwschool volgt. In die jaren dirigeert hij een jongerenkoor en schrijft hij de rockmusical "Plint".
In 1978 verschijnt zijn eerste l.p.: "Komt er mer in", een plaat met eigen liedjes in het Brabants dialect. In korte tijd worden er meer dan 15.000 exemplaren van verkocht.
In 1980 kiest Van Maasakkers definitief voor de muziek en maakt de l.p.’s "Vur de wind", "Onderwege" en later "Spiegelen". Hij werkt ook mee aan een l.p. met kerst- en nieuwjaarsliederen met de Brabantse volksmuziekgroep "Ut Muziek".
Van 1984 tot 1987 zet hij een zijstap met theaterprogramma "Zand". In diezelfde tijd begint hij met het samenstellen en presenteren van het kunst- en cultuurprogramma "Tussen Amsterdam en Brussel" voor Omroep Brabant, waar hij ook al "Muziek beneden de Moerdijk" presenteert. (In 1999 stopt hij bij Omroep Brabant).
In 1987 ontvangt Gerard in Hilvarenbeek van het Noord-Brabants Genootschap de "Jan Naaijkens-prijs", een prijs die slechts een keer uitgereikt zal worden, omdat het Genootschap er simpelweg mee stopt.
Van 1991 tot 2000 slaat Van Maasakkers een nieuwe weg in; samen met zijn "Vaste Mannen" presenteert hij theaterprogramma’s met eigen werk, waarbij behalve de folk-wortels ook chansons, latin en jazzy liedjes aan bod komen. Met deze mensen maakt hij 4 cd’s. ("Zonder titel", "Iets van april", "Boot 7" en "20 Jaar liedjes-live")
In 2000 komt de cd "Pas op de plaats" uit . Van Maasakkers toert met de Vaste Mannen langs de theaters en ze geven succesvolle concerten samen met de Klein Brabantse Harmonie.
Gerard vertaalt musicals "Hair" en "Fame" voor Stichting Theaterplan (Eindhoven).
In 2001 volgt Brabants project met singer-songwriter Jan Willem Roy en in 2002 het nieuwe theaterprogramma "Vol dagen" in regie van Wim Berings (Wetten van Kepler). De pers prijst Van Maasakkers voor ‘zijn grote muzikaliteit en mooi gestolde emoties’. ‘Van Maasakkers is groots in het kleine. Gerard van Maasakkers werd door Omroep Brabant genomineerd als Brabander van de maand juli. Hij zit 25 jaar in het muziekvak en Gerard van Maasakkers is de winnaar van de Ad de Laat prijs in 2003, omdat hij in zijn liederen zijn dialect als vervoermiddel gebruikt en zijn moedertaal voorbeeldig koestert. Brabant(s) is een bron waaruit hij schijnbaar moeiteloos kan putten. Dat trekt niet alleen de aandacht in Brabant, maar ver daarbuiten gezien zijn vele optredens in het gehele land en interviews in landelijke bladen (Volkskrant) en radio.
In het komende Rondje komt er nog een vervolg op Gerard van Maasakkers zeker wat zijn CD’s betreft.

CD “Spelenderwijs”van Diniëtte Konings.
Op 14 september j.l. was het zover. Het tweede cdalbum van Diniëtte Konings uit Lieshout kan gepresenteerd worden en wel maar liefst tweemaal. Want zowel ’s middags als ’s avonds vond de presentatie plaats voor een nagenoeg volle zaal. Ik heb al zo dikwijls geschreven over de gebruikelijke manier van presenteren van Brabantse dialectcd’s dat ik er deze keer niet over uit zal weiden. Het album bevat 15 nummers die allemaal van de hand van Diniette zelf zijn en kennen een grote variatie aan zowel onderwerpen als muziekstijlen Degene (en dat zijn er jammer genoeg nog altijd veel te veel) die denkt dat het brabants dialectlied altijd over vroeger e.d. gaat komt ook nu weer bij Diniëtte bedrogen uit. Het zijn gewone alledaagse onderwerpen, waarbij dikwijls de luisteraar zich bij het ene of andere onderwerp kan herkennen. En heel belangrijk, ook de humor is in bepaalde liedjes goed vertegenwoordigd.
De CD is in eigen beheer uitgegeven.
Info en bestellen via www.diniette.nl of 0499-422582

CD “Soumagne”van Jeanne van der Rijt uit Volkel.
Anders dan de titel zou kunnen doen vermoeden betreft het hier toch echt een brabantse dialectcd en wel het eerste album van Jeanne van der Rijt. Op 5 oktober j.l. vond in een volle “Schakel” in Volkel de presentatie plaats. Normaal gesproken heb ik eigenlijk altijd wel van een artiest(e) al eerder iets gehoord of gezien. Nu echter kwam de naam Jeanne van der Rijt voor mij figuurlijk uit de lucht vallen, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik er geen spijt van had om de presentatie bezocht te hebben.
Jeanne schrijft:”teksten schrijven, melodieën verzinnen, gaan zingen, gezellig een CD maken, ’t ging niet vanzelf, soms geluk, soms zat het tegen, ’n berg mensenkennis, niet enkel woorden maar daden, gelukkig die mensen bestaan echt, hij is af” En daarmee omschrijft zij met enkele woorden een heel projekt van 3 jaar die uiteindelijk als resultaat de CD Soumagne had.
Zoals zoveel in Brabant is ook deze CD in eigen beheer uitgegeven.
Info Jeanne van der Rijt tel. 0413-273 705

Voor meer info kunt u mij bellen of emailen via 0493-31 40 09 of troubadours@planet.nl. Schrijven kan ook nog steeds naar Oscar Hovens, Duiker 14, 5751 RL Deurne.

U kunt mij ook bereiken op troubadours@planet.nl

Deze pagina is bijgewerkt op