BN DeStem op het web

Dialectenkwis levert 3500 euro op voor goed doel

Door Fons Pijnen

OUDENBOSCH – Tijdens het druk bezochte Dialectenfestival in Tivoli in Oudenbosch, heeft de Kiwanisclub Halderberge een bedrag van 3500 euro geschonken aan Stichting Bosch. Deze gaat hiervan buitenspelmateriaal aankopen voor de kinderen.

Het was gezellig op de dialectenmiddag. Dialect is hot, zegt de president van Kiwanisclub Arnoud Crebolder. Hij is het die rond tien voor half vijf met hoofdsponsor Jan Oomen het ruime bedrag overhandigt.
Het streekdialect leeft en dus mochten belangstellenden voor tien euro vanaf twee uur aanschuiven voor een dialectenkwis, drankjes, muziek van Goei Volk en Puur Natuur en voordrachten van prof. Jan Stroop, Adrie van Ginneken en Michel de Koning. Boekjes en cd’s in het West-Brabants waren voorradig en natuurlijk een Brabants buffet en een jeneverproeverij voor de innerlijke mens.
Ton Dingenouts – als Oudenbosch Puitenol heet is hij de carnavalsprins – praatte de boel, gestoken in een kiel en rode zakdoek aan elkaar.
In de dialectenquiz verloor het prominentenpanel met onder anderen wethouder Simone Dirven, heemkundekenners Jan Bedaf en Jan Bouwens en oud-wielrenner Rini Wagtmans, van de overige 150 deelnemers.
Drie mensen uit de zaal hadden alle 23 vragen goed. Zij wisten onder andere dat ‘ne faant’ een luiwammes is, ‘ne anniebroek’ een Vlaamse gaai en ‘ne muuzeiker’ een mier is.
Nina Langenberg en Rinus van Gastel van de stedelijke voorziening voor het Roosendaalse jongerenopbouwwerk namen de 3500 euro met graagte mee naar de Kloosterstraat 1.
Vervolgens bleef het nog heel lang Brabants gezellig met de spareribs, boterhammen en gehaktballen.


Deze pagina is bijgewerkt op