Brabants op het web

Oscar Hovens

Voor u beluisterd

Jeanne van der Rijt

Soumagne

Stemra J1504J

Soumagne is de titel van de eerste cd van Jeanne van der Rijt uit Volkel.
Tot de uitnodiging voor de cd-presentatie in de bus viel, had ik nog nooit van haar gehoord, maar bij de presentatie in Volkel klonk alles meteen zeer vertrouwd!
Het is alleen maar toe te juichen dat er cd's verschijnen van 'nieuw' talent in het Brabants dialect, omdat dit nieuwe talent op deze manier gemakkelijk toegankelijk wordt voor het bredere publiek.
De onderwerpen die Jeanne bezingt, liggen dichtbij haar persoonlijk of in en rond Volkel. Af en toe maakt ze gebruik van het ABN. Verschillende onderwerpen, zoals bijv. Tevreje , Uje Mert en Zeppen zijn ook door anderen bezongen, maar zij heeft aan de onderwerpen haar eigen stempel mee weten te geven. Met andere woorden: de titels zijn hetzelfde, maar de inhoud is eigen.

Uit Te vreje;
'thuis van 'n aander is veul grotter
mar wie wit komme ze nog veul tekort
wa kumt'r dor om vijf uure op toffel
litter iederen dag wel vlis op diejen bord
och zolang ge 'n dak bove oew hoofd het
verwerming en 'n lekker werrem bed
't gas 't licht 't wotter kunt betoale
dan denk ik degget toch heel aardig red


Ik denk niet dat Jeanne zo'n couplet belerend bedoeld heeft. Maar we kunnen er, als we er voor openstaan, toch het een en ander van leren.
De cd bevat 14 nummers, waarvan het laatste, met als titel Stilte vur de sturrum, zeer letterlijk genomen moet worden, als je weet dat het met vliegveld Volkel te maken heeft!
Op de cd is niet uitsluitend de stem van Jeanne van der Rijt te beluisteren: aan twee nummers heeft Tineke van den Brandt een bijdrage geleverd. Bij Chaos is het een schitterend duet geworden.

De conclusie na het beluisteren van de cd (en het meemaken van de presentatie) is dat het hopelijk niet zal blijven bij dit debuutalbum, maar dat het vroeg of laat met een nieuwe cd een vervolg zal krijgen.

Info: Jeanne van der Rijt 0413-27 37 705

terug naar Jeanne van der Rijt
Deze pagina is bijgewerkt op