Het Brabants Dagblad op het web

Wij lopen niet altijd zo netjes
in het gareel.

Door Inge van Dongen

Muziekgroep Kwartjesvolk uit Zeeland is bekend in de regio. De muziekgroep viert dit jaar haar 25-jarig bestaan.

Wat begon als een hobby, is nog steeds een hobby, maar dan voor een groter publiek. Volgens Tinus Verstraten, de zanger en presentator van muziekgroep Kwartjesvolk uit Zeeland, is dat de kracht van hun groep. "Het is ongedwongen ontstaan, wij willen alleen maar muziek maken". Dat het wel wat meer is geworden dan alleen goedmoedig repeteren in de keuken, moge duidelijk zijn. Inmiddels hebben ze al drie cd's uitgebracht en treden ze twee keer in de maand op. Ter ere van hun 25-jarig bestaan, brengen ze naast hun vierde cd, ook een dvd uit. "Dat het zover zou komen, hadden we van tevoren nooit kunnen bedenken", zegt Verstraten.

Kerstviering
Muziekgroep Kwartjesvolk kreeg haar naam in 1981, een halfjaar nadat de groep besloten had om op vrijdagavond samen muziek te maken. "Ons debuut was een kerstviering bij de Scouting. Wat volgde was een singeltje, dat bedoeld was als promotiemiddel voor camping de Heische Tip", aldus Verstraten. Hoewel ze zelf daarna het idee hadden dat nooit meer te doen, beloofde Cas de Greeff, de campingbaas van de Heische Tip, de mensen een nieuwe cd. In 1997 kwam die er dan ook. "De pastoor van Zeeland vroeg ons met kerst om de mis te zingen. De liedjes die we toen geschreven en gezongen hebben, zijn later op cd uitgebracht", vertelt Verstraten. In 2004 ontving Kwartjesvolk de Ad de Laatprijs. "Deze prijs is voornamelijk aan solo-artiesten uitgedeeld. Daarnaast zijn wij makers van humoristische Brabantse volksmuziek en zodoende lopen wij niet netjes in het gareel", meldt Verstraten. "Daarom kwam deze prijs als een totale verrassing".

Hobbygroep
Toch ziet Kwartjesvolk zichzelf, na al deze successen, nog steeds als een hobbygroep. "We zijn niet commercieel. Alles wat we eraan verdienen, stoppen we in een pot en daar doen we gezamenlijk iets leuks mee. Plezier maken staat bij ons voorop." De Zeelandse groep brengt hun muziek ten gehore met een groot scala aan instrumenten waaronder accordeons, mandolines, banjo's en het wasbord. De liedjes zijn doorspekt met een flinke partij humor. Vanavond en op 21 oktober komt Kwartjesvolk met een avondvullend programma waarbij ze hun nieuwe cd en dvd presenteren. "Dit zal plaatsvinden in de Heische Tip. Sinds we daar hebben mogen optreden is dat onze stamkroeg geworden". Vanavond en op 21 oktober staan vanaf 20.00 de deuren bij de Heische Tip open voor het optreden.

terug naar Kwartjesvolk

Deze pagina is bijgewerkt op