Het Brabants Dagblad op het web

Eerste Brabantse Boekenweekboek

door Yolanda Sjoukes

Breda - Nog nooit vertoond: een Brabants boekenweekboek. Begin maart verschijnt dit boek voor de allereerste keer. Het boek heet ’D’r zit meziek in’ en de pennenvruchten erin zijn louter van Brabantse hand, in 27 Brabantse dialecten.

Michel de Koning, de in Wouwse Plantage woonachtige voorzitter van de commissie Dialectologie van het Noordbrabants genootschap, stond aan de wieg van de bijzondere bundel.
De Koning zelf schrijft in het Oud Gastels Dialect, Rensz Gorisse levert zijn bijdrage in het Oosterhouts, Paula Franken doet het in het Bergse, Kees Hoeckx stort zich op Huijbergs taalgebruik, Adri Hoppenbrouwers schrijft in het Zunderts, en voor Roosendaals, Ettens en Prinsenbeeks proza in dialect tekenden respectievelijk Jan van Nassau, Toine Nooijens en Henriette Kegge.
Naast de West-Brabantse bijdragen leveren ook tal van schrijvers uit andere delen van de provincie een bijdrage, waaronder Ed Schilders en Jace van de Ven uit Tilburg.
In totaal doen 28 mensen mee. Het resultaat, zo meldt het Noordbrabants Genootschap trots, is een ‘mooie mix van muzikale verhalen en gedichten in dealect van niveau’. De schrijvers heben zich daarmee gehouden aan het officiele boekenweekthema: schrijvers en muziek.
Vooralsnog zijn 750 exemplaren van de Brabantse boekenweekbundel gedrukt. De belangstelling voor het Brabants zit in de lift, weet Michel de Koning. „In heel Nederland groeit de belangstelling voor het dialect.“ Vanaf 3 maart is het boek voor 9,95 euro te krijgen in de Brabantse boekhandels of via het Noordbrabants Genootschap. 12 maart wordt het boek feestelijk gepresenteerd in dorpshuis Den Brink in Den Hout.


Deze pagina is bijgewerkt op