de Volkskrant op het web

Toch niet opnieuw dat Brabantse volkslied?

De Brabantse commissaris van de koningin Hanja Maij-Weggen heeft vriend en vijand verrast door een oud fantoom uit de kast te trekken: het Brabantse volkslied. Maij wil tijdens de provinciale verkiezingen van maart volgend jaar een enquête houden onder de bevolking welk volkslied de voorkeur verdient.
Tijdens de viering van 900 jaar Brabant, eind vorige week, opperde ze al drie kandidaten: de klassieker Hertog Jan van Brabant, de bekende feestkraker Het leven is goed in het Brabantse land en het recente weemoedig klinkende chanson Brabant van Guus Meeuwis.
Sindsdien lopen de gemoederen in sommige kringen weer hoog op. `We worden platgebeld', verzucht een woordvoerder op het provinciehuis. Pierre Kartner, alias Vader Abraham, heeft zijn eigen Brabant-lied weer uit de kast gehaald. Dialectzanger Nico van de Wetering hekelt Maijs keuze en wil een echte wedstrijd organiseren.
Het is niet voor het eerst dat in Brabant over hef volkslied wordt gediscussieerd. Enkele jaren geleden nog laaide deze hoog op. Een stichting ter promotie van orgelmuziek wilde een cd uitbrengen met de volksliederen van alle provincies. Op het provinciehuis in Den Bosch, naar verluidt als enige in het land, kreeg ze echter nul op rekest: er was geen volkslied.
De Brabantse kranten organiseerden een grootscheepse enquête onder de lezers. De respons was overweldigend, maar ook heel verscheiden. In West-Brabant won Waar de luchten wijder worden, in het Land van Cuijk was Tussen Maas en Scheldeboorden heel populair. Om de goede vrede te bewaren, besloot het provinciebestuur uiteindelijk in 2002 helemaal geen volkslied uit te kiezen. ‘Het is uniek’, vond gedeputeerde Roel Augusteijn. ‘Dit versterkt onze eigenheid. Het is positief voor bet Brabant-gevoel.’
Bij haar aantreden in 2003 struikelde Maij direct over het gemis van een volkslied. ‘Het is een serieus idee’, aldus de woordvoerder. Brabantse ambtenaren gaan kijken hoe de bevolking tijdens de provinciale verkiezingen kan worden geraadpleegd.

terug naar Nico van de Wetering

Deze pagina is bijgewerkt op