Brabants op het web

Michel de Koning/Cor Swanenberg

Vergulde Klomp voor
Stichting Brabants
Dialectenfestival Lieshout

Jan Smeets, voorzitter van de jury van de dialectprijs De Vergulde Klomp, maakte op zondag 9 december in het programma `Brabant Leeft' de laureaat van 2007 bekend. Hij vertelde tevens dat de prijs twaalf jaar bestond, en daarbij moet hij zich vergist hebben, want deze onderscheiding voor dialectpromotie is pas in 1997 bedacht door Joseph Aldenzee. De winnaar is een heel goede keus: de Stichting Brabants Dialectenfestival Lieshout onder de bezielende leiding van Piet van Hout heeft immers met zijn tweejaarlijkse organisatie een prachtig podium geschapen en brede belangstelling gekweekt voor de beoefening en vertolking van Brabants dialect.
De eerste uitreiking van de onderscheiding werd door velen als een beetje ongelukkig ervaren, omdat het jaar ervoor de Ad de Laatprijs juist was ingesteld als de eerste Dialectprijs van Noord-Brabant, die zich dus ook op dezelfde laureaten richt. Aldenzee had daar kennelijk geen notie van en geen boodschap aan.
Nu blijkt dat de Vergulde Klomp zich ook richt op instanties, hebben de twee prijzen naast elkaar wel degelijk bestaansrecht, want de Ad de Laatprijs is enkel bedoeld voor personen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor het Brabants dialect.
De eerste laureaat van Aldenzee was Thieu Sijbers, een zeer goede en terechte keuze. De Nijnselse dichter-zanger had een verzamel-cd van zijn liedjes, die eerder op plaat waren verschenen, uitgebracht bij Clipsound, 'de stal van Aldenzee'. Bij de eerste uitreiking kwam meteen ook een tweede laureaat op de proppen: Nico van de Wetering, de zingende neef van ome Thieu. De dubbele uitreiking was op zijn zachtst gezegd vreemd. Nico voelde zich er ook allerminst mee op zijn gemak; hij had net zijn eerste cd uitgebracht en vond zelf dat hij de prijs niet moest krijgen. Hij stond immers pas aan het begin van zijn zangcarrière als Brabants artiest. Zijn cd met vijftien liedjes, waarvan er zes door Ome Thieu geschreven waren, had hij net uitgebracht bij Clipsound. (Ondertussen heeft Nico zijn prijs overigens zeker verdiend.)
Nadien verdween de commerciële connectie gelukkig en de prijs ging vervolgens naar zeer terechte en prachtige winnaars, zoals Marja van Trier, Harrie Franken, Wim Daniëls, Gerard van Maasakkers, Marie-Christien Verstraten, Willem Iven en Sjef van Schalen. Verrassend en heel goed was de keuze voor Professor Weijnen, met wie opeens een professionele academicus gelauwerd werd. Prima ook was de postume prijs voor Frans Verschuren. `En dit jaar,' zo verkondigde de voorzitter op Omroep Brabant, `gaat de prijs naar Lieshout!'
De juryvoorzitter somde alle verdiensten van de Stichting op: de schrijfwedstrijd voor de dialectpenningen (van het Noordbrabants Genootschap), de fotowedstrijd, de evenementen voor de kinderen, enz. Ook vergat hij niet te melden dat er voor elk festival een speciaal lied wordt geschreven en dat er de laatste jaren telkens een toneelstuk wordt hertaald in het Brabants dialect en fraai wordt uitgegeven door de Stichting. Het is wel een minpuntje wanneer dan blijkt dat de juryvoorzitter de schrijver van de liedjes en de bedenker van de toneelstukken is. Het doet natuurlijk helemaal niks af aan de grote verdiensten van de Stichting, noch van de persoon in kwestie. Mensen als Tineke van Hout, Sjef van Schalen, Jan Smeets en al die anderen hebben prima ideeën ontwikkeld en bergen goed werk verricht voor deze tweejaarlijkse happening. Zeker mogen we hierbij het leger van vrijwilligers uit Lieshout ook niet vergeten. Maar zou het niet veel zuiverder zijn geweest wanneer de voorzitter zichzelf buiten de jury had gehouden? Het heeft nu toch een zweem van zelfbevrediging en het geeft ook een beetje het gevoel dat de koningin zichzelf hier heeft onderscheiden. De gang van zaken draagt zeker niet bij tot de integriteit en geloofwaardigheid van de jury en de prijs.

De Vergulde Klomp werd op 29 december 2006 uitgereikt door gedeputeerde Wim Luyendijk in `De Beurs' te Sint-Oedenrode.

Deze pagina is bijgewerkt op