TIJDSCHRIFT
VOOR FOLK EN
WERELDMUZIEK

NEWfolkSOUNDS op het web

SMIDJE VERHOLEN
25 Jaar
(eigen uitgave, www.smidjeverholen.nl)
KWARTJESVOLK
Vèrrig
(SSR 06100 GKV)
KWARTJESVOLK
Live in Reek
(AMR, LTV 060211KV / dvd)
In de tweede helft van de vorige eeuw bruiste de volksmuziek in Brabant volop. Diverse groepen vertoonden op een van de vele festivals hun kunsten. Muzikanten vormden nieuwe combinaties waarvan de meeste weer ter ziele gingen. Toch spelen sommige van die formaties nog tot vandaag de dag. Twee vierden vorig jaar hun zilveren jubileum.
Smidje Verholen startte in 1981 op de midzomer-feesten van Roosendaal. Van de originele bezetting is alleen zanger en accordeonist Hans Luijten nog over. De groep stuurde vorig jaar een jubileum-cd de wereld in. Daarop klinken vooral schone historiën over kleurrijke figuren zoals Broeder Bert en Smidje Verholen. Deze laatste, een goedaardige handwerks-man gaf zijn naam aan de groep kort na de start. Vier mannen en één vrouw spelen traditionele muziek die door een saxofoon af en toe een modern tintje krijgt. Naast de traditionals leverden ook de dichter-schrijver Michel de Koning en Hans Luijten liederen. Ze sluiten uitstekend aan bij de West-Brabantse traditie van de groep.
Het Oost-Brabantse Kwartjesvolk begon ook in 1981. De groep speelt sinds 1987 in de huidige bezetting. Ook deze zes muzikanten lieten hun 25 jarig bestaan niet onopgemerkt voorbijgaan. Naast de jubileum-cd Vèrrig gaven zij nog een dvd uit: Live in Reek. Hoewel Kwartjesvolk in de regio vooral bekend staat als een stel muzikale loltrappers, wisselen intieme liedjes de vrolijke meezingers af. Het Marialied is zo’n ingetogen vers op de cd. Hoewel de bandleden de meeste liedjes zelf maken, wordt de traditionele muziek door dat eigen werk heen geweven. Heel duidelijk klinkt dat in De vrijgezel. Dat lied wordt gecombineerd met de klassieker over de onnozele jongeling die uit vrijen gaat. In Drupke veur drop, een gecoverde smartlap van Boh Foi Toch, vloeien de tranen letterlijk. De formatie ontving in 2004 de Ad de Laat-prijs als exponent van de Brabantse volkscultuur. Eigenlijk zou je het sextet een keer moeten meemaken om het bijbehorende gevoel te kunnen meepikken. Als dat niet lukt, geeft de dvd een goed beeld van zo’n avondvullend optreden.

Joop van den Bremen


Deze pagina is bijgewerkt op