Het Brabants Dagblad op het web

'Bietelliedjes' in 't Brabants

door Jace van de Ven

SINT-OEDENRODE - Als De Brabantse Dialectprijs 2007 komende zaterdag wordt uitgereikt aan vader en zoon Cor en Jos Swanenberg uit Berlicum, gaat dat onder meer gepaard met de uitvoering van drie liedjes van The Beatles, vertaald in het Brabants.

De liedjes maken onderdeel uit van een project dat nog een cadeau is aan de winnaar van de Brabantse Dialectprijs van vorig jaar, de Stichting Brabantse Dialecten Festival Lieshout. Van de drijvende krachten achter dat festival, Lieshouts oud-burgemeester Piet van Hout en dialectpromotor Sjef van Schalen, zal Van Hout het eerbetoon niet meer meemaken; hij overleed op 10 december.
Als Streektaalfunctionaris van de Stichting Het Brabants is Jos Swanenberg overigens rechtstreeks betrokken bij het project 'Bietels in het Brabants'. Sterker nog, hij coördineert het, ging op subsidie uit en vertaalde één van de uitgekozen liedjes: 'Let it be'. "Nou ja, vertalen, het is nog niet klaar. Het is moeilijker dan ik dacht, vooral omdat je naast de betekenis ook rekening moet houden met metrum, klank en zingbaarheid. Het liedje ligt nu bij Noud Bongers in Lith die het gaat zingen en het mogelijk nog gaat bijschaven."
Achttien verschillende Beatlesliedjes zijn via het project in het Brabants vertaald en worden in zeer uiteenlopende muzikale stijlen gebracht. Van Dameskoor Cantilare uit Tilburg, via de Bossche zanger Stef Breukel tot de Band Zonder Banaan. Tijdens de prijsuitreiking in Sint-Oedenrode zingen respectievelijk Marie-Christien Verstraten (Yesterday, Giestere), Annelieke Merkx (Hey Jude, Hé Jan) en Marja van Trier (Piggies -Vèèrkes).
Cor en Jos Swanenberg krijgen de Brabantse Dialectprijs, een initiatief van de Stichting Tilbörgse Taol, voor hun individuele prestaties voor het Brabants dialect en de manier waarop ze daarin samenwerken. Het boek 'Eige greij, 'n Meierijs woordenboek' is daar een fraai voorbeeld van.
Vader Cor was lang voor het 'mode' werd al bezig met het vastleggen en levend houden van het Brabants dialect en werd al jaren genoemd als kandidaat om de prijs te winnen. Al meer dan dertig jaar publiceert hij boeken, produceert LP's en CD's, houdt radiocolumns' en geeft lezingen, voordrachten en recitals. 'Niemand in de provincie kan bogen op zo'n langdurige, constante en intensieve inspanning voor het Brabants', aldus de jury. Jos, dialectoloog, zet als Streektaalfunctionaris van Brabant het werk van zijn vader officieel en wetenschappelijk voort.
De prijs wordt zaterdagavond 29 december uitgereikt in De Beurs in Sint-Oedenrode. Tijdens het Brabants Dialectenfestival in Lieshout op zondag 8 juni 2008 wordt de Bietel-cd gepresenteerd.Deze pagina is bijgewerkt op