Brabants op het web

Voor u beluisterd

Van Leissel 2
Gerard van Kol uit Liessel heeft een gevarieerde cd met een dozijn nieuwe liedjes in het Peellands uitgebracht. De meeste nummers zijn van eigen makelij; een aantal is gebouwd op bestaande melodieën. Eerder mocht Brabants zijn bekende Leissel blie mer krek zo as ge bent opnemen op de cd bij nummer 9, nu kiezen we voor het eigentijdse Harrieke, een liedje over pesten. Er staan weemoedige nummers op de nieuwe schijf, maar ook vrolijke carnavaleske. Soms doet de cd denken aan Ede Staal, soms aan Yves Duteil.
De meeste liedjes op de nieuwe cd zijn autobiografisch. Zo gaat het nostalgische openingslied Ròwie groaf over de geboortegrond van de zanger zelf. Het geeft een beschrijving van het boerenleven met al zijn handwerk rond de keuterboerderij, waarin er twaalf onder één dak sliepen van wie Gerard de jongste was. In Keinder mijmert de zanger over het nageslacht en het leven. In Brief no dun himmel herdenkt hij zijn dode broertje. Helden is een gezongen monumentje voor de gevallen Amerikaanse soldaten. In Dun irste kir keert Van Kol terug naar zijn schooltijd. Rozengeur en maneschijn gaat over de liefde. Moeders keind is een ode aan moeder. Flink zijn behandelt het zware thema van ziekte. Geweld gaat over de nooit aflatende onenigheid tussen de mensen in onze wereld. Gerard is niet bang voor grote thema's. Vaak geeft hij zijn liedjes een moraal mee.
De nummers hebben in de uitvoering een aardige bezetting en Gerard van Kol heeft een mooie warme stem. Hij schrijft in fraai Peellands en dat maakt het geheel aangenaam om naar te luisteren. Jammer is het dat een tekstboekje ontbreekt. Het meelezen zou zeker bijdragen tot algemenere toegankelijkheid.

Info: gerardvankol@hotmail.com.
Tel. 0493-342115.

terug naar Gerard van Kol

Deze pagina is bijgewerkt op