Brabants op het web

Joop van den Bremen

Eerste echte
Brabantse TOP-50!

Eigen streektaal en muziek krijgen in Noord-Brabant minimale aandacht. De regionale omroep maakt eigenlijk alleen op zondagmiddag wat ruimte vrij op de radio. Die ondermaatse interesse is een doorn in het oog van Piet Pels, de drijvende kracht achter de eerste Brabantse Top 50: “Bij Omroep Brabant wordt er te weinig aan gedaan en praten wij tegen een muur van onbegrip”. Frustratie is echter een slechte raadgever dus liet de presentator bij de Lokale Omroep Schijndel zich door zijn trots leiden. “Wat voor moois wij allemaal hebben” werd de drijfveer “om te laten zien aan Provincie en Omroep Brabant hoe het dialect nog leeft”.
In september 2007 vroegen de lokale Brabantse Omroepen aan luisteraars een eigen top vijf van Brabantse liedjes te melden. Na de sluitingstermijn - half november - bleken er liefst 4692 lijstjes te zijn ingestuurd. Die opsomming leverde via een puntensysteem de 50 m๒iste op. De gezamenlijke lokale omroepen maakten die Top-50 van dialectliedjes op 2 december 2007 openbaar tijdens een interessante en gezellige happening in een volle zaal bij ‘Boer Goossens’ in Den Dungen.
Piet Pels presenteerde de ‘hitlijst’ van onder naar boven. Twintig artiesten van de lijst zongen hun liedjes ‘echt’. De zangers en zangeressen, veelal gewapend met een gitaar, boden nostalgische terugblikken en liedjes ter lering en vermaak. Sentiment en humor markeerden de grenzen van het repertoire. Daartussen artiesten met een geheel eigen aanpak zoals Bertus Staigerpaip. Zijn creatie Wij zijn de jongens van de bouw viel echt op. Hij maakte daarmee erg duidelijk dat zijn Brabantse muziek vooral niet gezapig is.
De hele top-5 zou live passeren maar Annelieke Merx was ziek zodat het publiek het als vijfde geplaatste De veldkapel moest missen. Lya de Haas was er wel en zong, begeleid door Henny Korsten, Ons Lief Vrouwke dat als vierde eindigde. Wa ge echt vur men betekent van Marie-Christien Verstraten behaalde de derde plek.
Meer dan 25 jaar geleden al zong Jo Hoogendoorn Daor komt munne witpen aon. Het lied bleek nog steeds erg populair en veroverde de tweede plaats. Het puntenverschil tussen deze ‘evergreen’ (4742) en Kempische strumpkes (6933) was erg groot. ‘Ut Reusels Meziekske’ werd daarmee overduidelijk winnaar van de eerste echte Brabantse Top-50.
De afsluitende conference door ‘hoogleraar dialectiek’ Mark van de Veerdonk bleek een schot in de roos. Zijn ‘analyses’ waren grondig en uit zijn humoristische beschouwingen bleek dat hij wist waarover hij sprak. Ook al stroomde de spraakwaterval soms sneller dan zijn mond kon verwerken.
Na afloop overheerste een gevoel van voldoening. Piet Pels vatte het nog eens samen: “Wat zijn wij rijk dat we dit allemaal in huis hebben.” De bezoekers waren uitermate tevreden met het gebodene en de organisatoren met de uitvoering. Eigenlijk had niemand Omroep Brabant echt nodig.
Toch zou het leuk zijn te weten of deze gebeurtenis doorsuddert in de redactiekamers van de omroep. Blijven de programmamakers in Ekkersrijt zich blind staren op toverformules uit Hilversum en Aalsmeer of nemen ze de handschoen op en geven ze dit stukje Brabantse cultuur een plek? Andere regionale omroepen gaven hun liedgoed al eerder creatief vorm in programma’s voor de radio en de tv. Piet Pels en de lokale omroepen bewezen in ieder geval dat daar ook in Noord-Brabant een markt voor is.

Kijk voor de volledige uitslag van de Brabantse Top-50 op www.brabantseomroepen.nl

terug naar Brabantse Top-50

Deze pagina is bijgewerkt op