Brabants op het web

Ad-de-Laatprijs 2008
voor Henk Habraken

Henk Habraken, geboren in 1945 te Dinther is bekend als liedjesschrijver en zanger in het Brabants. Als vierde kind uit het gezin van zes van winkelier André Habraken wilde Henk aanvankelijk, net als zijn broer, priester worden, maar na vijf jaar seminarie was het gedaan met de roeping. Henk nam de zaak van zijn vader over en is nog altijd de winkelier van Dinther. Van zijn vader heeft hij de humor geërfd, van zijn moeder de muzikaliteit. Al in de aanbeveling voor het seminarie meldde het hoofd der Dintherse lagere school gevoel voor humor als kwaliteit van Henk!
Henk schreef in het Brabants een paar liedjes voor zijn eigen koperen bruiloft op melodieën van Ad de Laat en daarmee is het allemaal begonnen. In 1988 bracht hij met medewerking van ‘De Bolknakkers’, ‘De Heikneuters’, ‘De Kornuiten’ en Wout van Venrooij zijn eerste lp uit: Hezik Dinther 20 jaor. In 1992 volgde Henks eerste cd Duuzend liedjes wijer. Dat klinkt als een astronomisch getal, maar wie Henk Habraken tijdens zijn optreden meegemaakt heeft, weet dat hij als geen ander liedjes kan schrijven op de actualiteit. Zo kwamen het hilarische Lintje en Moederdag bijvoorbeeld tot stand.
Momenteel staat zijn oeuvre op een totaal van 6201! Daarbij moet men weten dat Henk een aantal vaste eigen melodieën gebruikt als basis voor zijn gelegenheidsliederen. In 1994 verscheen de cd Zommar Sles Vur Ullie en daarna bleef de productie bijna tweejaarlijks uitbreiden met een nieuwe schijf. Anders as Anders en Goei Weer Weer Goei kwamen zo in de wereld. De verzamel-cd Het beste van Henk Habraken vulde de collectie aan. Veel van de liedjes vertolkte Henk in samenwerking met zanger René Habraken en gitarist Rico van Hooren. Henk heeft tevens meegewerkt aan een aantal verzamel-cd's in de reeks Brabants op z'n Best en Brabants Bontste. Hij is vertegenwoordigd op de cd's Hurt 's efkes hier en 'n Toerke Brabants evenals op de dvd In Brabant geborre.
Ook als gildebroeder is Henk sinds 1971 zeer actief; onder zijn leiding verscheen er een bijzondere cd van de gildemis met het ‘Gildekoor Sint Barbara’ uit Dinther, evenals de fraaie gilde-cd Eenheid (met het prachtige lied Europa), die uitkwam bij gelegenheid van de Europese gildedagen van 2006 in Heeswijk-Dinther.
Henk is sinds 1989 de vaste zingende gildebroeder op de jaarlijkse Hoofdliedendagen in het Provinciehuis in Den Bosch. In 1996 overleed zijn vrouw Maria op zesenveertigjarige leeftijd. Ondanks dit vreselijke verlies is de zanger van Dinther blijven doorgaan; Henk wist zelfs deze tragiek te sublimeren in enkele bijzondere, verstilde liedjes. Opvolging in de zaak zit er niet in, maar de muzikaliteit zet wel door in het gezin van Henk: zoon Bart (30) zit in de overheid van het gilde en is een uitmuntend tamboer. Dochter Hanneke (25) speelt klarinet bij de Dintherse harmonie ‘Sint Servaes’. Henk schrijft maandelijks een humoristische column voor het plaatselijke tijdschrift d'n Hadeejer. Het hoeft in de voorstellingen van Henk niet altijd grappig en vrolijk te zijn. De laureaat vertelde dat hij gevraagd werd voor een optreden tijdens een veertigjarige bruiloft. Daarvoor ontving hij informatie vooraf die hij gewoonlijk verwerkt in zijn gelegenheidsliedjes. Deze keer kreeg hij kort voor het feest te horen dat het misschien niet zou kunnen doorgaan omdat de jubilaris ernstig ziek was. Kort voor de bruiloft ging het sein alsnog op groen, maar vlak voor de feestelijke huwelijksherdenking sloeg plotseling het noodlot toe: de bruidegom overleed. Toch heeft Henk voor hem een gelegenheidslied geschreven en gezongen, maar nu voor in de uitvaartmis in de kerk. Natuurlijk werd de inhoud van de liedtekst heel anders dan aanvankelijk gepland; vrolijkheid maakte plaats voor verdriet.
De eerste exemplaren van zijn lp en van zijn tweede cd overhandigde Henk officieel aan de door hem zeer bewonderde Nisseroise zanger Ad de Laat. Daarover schreef Henk in het gedenkboek van de overleden ‘Zanger van ’t Zuiden’. Een kleine twintig jaar later ontvangt Henk de Ad-de-Laatprijs voor zijn virtuoze vertolkingen van zelfgemaakte teksten in dialect.

De Ad-de-Laatprijs ging eerder naar Ivo van Dinther, Cor Swanenberg, Harrie Franken, Nol van Roessel, Peter Aarts, de Sjawí's, Lya de Haas, Kwartjesvolk, Ger Coppens, Marja van Trier en MaríeChristien Verstraten.

terug naar Henk Habraken

Deze pagina is bijgewerkt op