Brabants op het web

Voor u beluisterd

Gruun laand
van Volkel en omstreken

Eind september 2008 verscheen de nieuwe cd Gruun laand van de Volkelse zangeres Jeanne van der Rijt. Een nieuwe schijf met vijftien dialectliedjes, waarvan er zes over Uden gaan. Het titelliedje begint met "Ons gruun laand is 'n juweel vanaf de Aa tot in de Peel. De zon op Bedaf makt 't zaand glinstergoud. Leindebeum bleuje al zen ze al oud..." Jeanne (geboren in Uden) heeft veel oog voor de natuur in haar naaste omgeving. Liedjes over Mondriaan (die in Uden op Sint Jansstraat 27 woonde), Bedaf en Kattehool zijn daarvan voorbeelden.
In betrekkelijk korte tijd is Jeanne van der Rijt een begrip geworden in het circuit van de Brabantse dialectmuziek. Ze begon als muzikaal begeleidster bij de 'Volkelse vrollie', de ontspanningsgroep van de K.V.B. in haar woonplaats, en ontdekte daar dat ze goed was in het schrijven van liedjes. Na 2000 stopte ze bij de vrollie en begon schoorvoetend haar eigen liedjes te vertolken. In 2003 verscheen haar eerste cd Soumagne, in 2006 volgde Uit m'n pen gevlŰge, en nu dus Gruun laand.
Jeanne kreeg vooral bekendheid omdat ze twee keer achter elkaar de dialectpenning voor het beste nieuwe Brabantse lied won op het dialectenfestival in Lieshout. Voor het thema 'Afscheid' (2006) was dat Los laote en voor het thema 'Tafelen' (dit jaar) Skuif mar aon. Beide winnende liedjes zijn opgenomen op de nieuwe cd, evenals het Marialied dat ze in 2007 maakte op het mirakelbeeldje van Uden: Maria ter Linde. De meeste melodieŽn maakt de zangeres zelf. Een paar liedjes zijn gebouwd op country-and- westernwijsjes, waarbij het prachtige Good night Irene, dat onder 't Benkske belandde. Jong en knap laat hunkeren naar de lekker in het gehoor liggende muziek van the seventies. Geluk op straot begint heel eigentijds met chatten op internet. In het liedje Bedaf komt uiteraard het jaarlijkse vlooienstoken aan de orde. Het plaatselijke toponiem 't Kattehool leidt tot aardige hekserijfantasie. Opvallend is dat er veel autobiografische elementen in de lied-teksten zijn verwerkt; daarmee komen de liedjes vaak dichtbij.
Er valt veel te genieten. Jeanne heeft met een aantal gedreven muzikanten, onder wie haar virtuoze muzikale kompanen Hent van den Heuvel (accordeon) en Paul van Extel (basgitaar), de begeleiding vaak nog breder gemaakt. Dat geeft veel variatie en komt het geheel ten goede.
Info: www.vanderrijtvolkel.nl.

terug naar Jeanne van der Rijt

Deze pagina is bijgewerkt op