BN DeStem op het web

'In de herfst van je leven, maar lente in je hart'

ETTEN-LEUR - Verhalen, liedjes en sketches in Brabants dialect. Dat was gistermiddag het hoofdmenu tijdens de Dialectendag in het Turfschip. Organisator was de club Goei Volluk uit Etten-Leur.

Michel de Koning uit Wouwse Plantage, in het dialectenwereldje beter bekend als Giel van Gastel, bracht enkele smeuige verhalen, zoals 'Ge meut ok niks ni. Ok tegenwoordig'. Het was het verhaal over een dakloze die in het Roosendaals Emile van Loonpark zijn kleding verkocht en door de politie op de bon werd geslingerd.
Ook zijn verhaal over het 'Rabarbervrouwke' was voor de liefhebbers van dialect heerlijk om te horen. Michel de Koning is in het dagelijkse leven hoofdredacteur van het dialectentijdschrift 'Brabants'. Aanstaande zondagmiddag presenteert hij zijn nieuwe verhalenbundel 'We doen zo mar wa' in het Veerhuis in Oud Gastel.
Leuk ook was het optreden van Adri Hoppenbrouwers uit Rucphen. Adri werd op de accordeon begeleid door Laura van Hout uit Oudenbosch. Zij zong onder andere op een melodie van Edith Piaff het liedje 'De accordeon'.
"De meeste mensen in de zaal zijn in de herfst van hun leven, maar jullie hart zit nog in de lente", merkte Hoppenbrouwers op, waarna ze het liedje 'Herfst in oe leven' opdroeg aan het publiek. Ze heeft ook een nieuwe cd. Daarvan kreeg het publiek ook twee nummers te horen: 'Ik praot plat' en'Mijn kotje'.
De topper van de Dialectendag was wel Noud Bongers uit het Oost-Brabantse Lith. Hij begon zijn optreden met het lied 'Brabant', een ode aan de provincie. Maar ook zijn liedje 'Maria, moeder van Brabant' oogstte veel succes.
Het was een drukbezet programma in het Turfschip. Zo waren er ook nog optredens van het trio Puur Natuur uit Sprundel, bestaande uit Hans en Wim Blokland en Ad Castelijn en de plaatselijke dialectencoryfee Toine Nooijens.
Om de nostalgie van de middag compleet te maken hadden mensen van het Streekmuseum Jan uten Houte, het Land- en Tuinbouwmuseum en het Nederlands Drukkerij Museum een presentatie in de zaal van het Turfschip.


Deze pagina is bijgewerkt op