BN DeStem op het web

‘Sprundels is nog echt een levende taal’

SPRUNDEL - Het 'leesplangeske' dat Adrie van Ginneken gisteravond bij het slot van de zevende dialectavond van SKW Sprundel presenteerde, werd al direct goed verkocht.

"Gebruik het om jullie kinderen en kleinkinderen het Sprundels te leren" , zei de presentator. Drie uur lang werden de 150 bezoekers in De Trapkes geboeid door verhalen van Michel de Koning en Riet Vergouwen en zang van Puur Natuur. Van Ginneken en De Koning vinden het Sprundels geen taal van het verleden, maar een echt nog levende taal. De Koning ging in op de kenmerken van mannelijke en vrouwelijke Brabantse woorden.
En het 'leesplangeske' - als placemat met 24 prachtige, kleurige tekeningen – laat de schrijfwijze zien van de veel in het Sprundels voorkomende klanken en woorden. "Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen die zowel met dialect als algemeen Nederlands opgevoed zijn, eerder buitenlandse talen onder de knie krijgen dan kinderen die alleen het algemeen Nederlands geleerd hebben", legde Van Ginneken uit.
Michel de Koning, bekend van Omroep Brabant, las onder meer voor uit het deze week verschenen boek Brabants Gebekt van de Brabantse Boekenweek 2009.


Deze pagina is bijgewerkt op